1997

1997. június 24., kedd V. évfolyam, 1055. szám

***      1997. június 24-én, az RMDSZ szövetségi elnöke az ügyvezetô elnök javaslatára ideiglenes  ügyvezetô alelnökké nevezte ki Birtalan Józsefet az alapszabályzat VII. fejezete 46. cikkelyének k. pontja, valamint a IX. fejezete 55. cikkelye alapján. Birtalan József az Ügyvezetô Elnökség eddigi gazdasági igazgatója ezentúl a gazdasági fôosztály munkáját is fogja irányítani.

Birtalan József 1988-ban végzett a kolozsvári mûszaki egyetem gépészmérnöki karán, majd 1993 és 1995 között a budapesti Közgazdasági Egyetemen szerzett közgazdászi képesítést. 1995 óta az RMDSZ Ügyvezetô Elnökségének gazdasági igazgatója. Az ideiglenes gazdasági alelnököt a 064–191987-es vagy a 064–192412-es telefon- és faxszámon, vagy az rmdsz@re.ro e-mail címen lehet elérni.

 

***      1997. június 21–22-én a szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség dísztermében került sor a Kölcsey Kör szervezésében az immár hagyományossá vált Jakabffy Napokra, amely során  negyedik alkalommal vitatják meg  a Kárpát-medencében élô magyar nemzeti közösségek képviselôi a régió kisebbségi kérdéseit. Ezúttal az Egyházak szerepvállalása a nemzeti közösségek önépítésében volt a találkozó címe. Reizer Pál római katolikus megyéspüspök, Sipos Miklós református esperes és dr. Kötô József, az RMDSZ ügyvezetô elnök-helyettese üdvözlô beszéde után elôadást tartottak a következôk: Vincze Gábor, Pomogáts Béla és Tonka Miklós Magyarországról; Birtók József, Varga Attila és Vetési László Erdélybôl; Gábrity Molnár Irén a Vajdaságból, valamint Csoma László Szlovákiából. Tabajdi Csaba, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala államtitkárának elemzését Muzsnay Árpád olvasta fel. A népes hallgatóság elôtti vitában a résztvevôk az egyházi autonómia és önkormányzat tükrében vizsgálták meg a kisebbségi társadalom önépítésének legfontosabb kérdéseit. A vitavezetésben részt vállalt Törzsök Erika a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, Tôkés Elek egyházi tanácsos, a romániai vallásügyi államtitkárság felügyelôje és Vincze Gábor szegedi kutató.

A rendezvény résztvevôi megkoszorúzták Jakabffy Elemér sírját és ezután megtekintették Szatmár megye történelmi és irodalmi jellegû nevezetességeit.

 

***      1997 június 22-én, a tordai színház termében ünnepelte fennállása 125. évfordulóját a tordai Magyar Dalkör. Tôkés Gyula elnök megnyitó beszéde után Fülöp Dezsô mészkôi lelkész vezetésével az egybegyûltek közös imán emlékeztek meg a Dalkör néhai tagjairól és karnagyairól, majd Imre Lajos, a Jósika Miklós Mûvelôdési Egylet elnöke ismertette a Dalkör történetét. Ezután Kötô József, az RMDSZ mûvelôdésügyi alelnöke, az EMKE ügyvezetô elnöke átadta az EMKE díszoklevelét a Dalkör karnagyának, majd Guttmann Mihály a romániai Magyar Dalosszövetség tiszteletbeli elnöke üdvözölte a jubiláló dalosokat.

 

***      !997. június 25-én, szerdán délelôtt 10 órától kerül sor Nagyváradon, a helyi Magyar Diákszövetség székházában (Marešal Ion Antonescu utca 27. szám) az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) Diáktanácsának soros ülésére, amelynek napirendjén szerepel a Magyar Ifjúsági Tanács küldöttgyûlésének elôkészítése, a diákszervezetek nyári tevékenységének összehangolása, a felvételi informácios irodák felállítása és egy felvételi-tájékoztató kiadása.