1997

1997. június 20., péntek V. évfolyam, 1053. szám

***      Szombaton, június 21-én 12 órakor, Kolozsváron, a Pavlov utcai székházban az Ügyvezető Elnökség kezdeményezésére tanácskozásra kerül sor az RMDSZ kormányzati tisztségviselőivel – miniszterekkel, államtitkárokkal, prefektusokkal, alprefektusokkal és prefektúrai vezérigazgatókkal. A tanácskozáson megvitatják a kormányzati munka aktuális kérdéseit, a központi és helyi koalíciós együttmőködésben felmerülő problémákat, a megoldásra váró feladatokat. A tanácskozáson részt vesz Markó Béla szövetségi elnök is.

 

***      Június 18-án, csütörtökön, a Szenátus oktatásügyi bizottsága kvórum hiányában nem tudta megvitatni a Tanügyi törvényt módosító törvényjavaslatot. A kormánykoalícióhoz tartozó egyik bizottsági tag külföldön, hivatalos kiküldetésben volt, az ellenzéki SZDRP és RNEP  bizottsági tagjai (Gheorghe Dumitraőcu és Costicő Ciurtin) pedig azzal a mondvacsinált ürüggyel, hogy nem érkezett meg a rektorok tanácsának álláspontja a tervezetről, elhagyták a termet és így bojkottálták az ülést. George Pruteanu szenátor, a bizottság elnöke és további öt szenátor – köztük Markó Béla és Lőrinczi Gyula – közleményben ítélte el az ellenzék szenátorainak eljárását.

A törvényjavaslatot az Állandó Büró június 11-i határozata értelmében sürgősségi eljárással kellett volna hogy megvitassa a Szenátus, ám nincs kizárva, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják el a törvénymódosító tervezetet.