1997

1997. január 29., szerda V. évfolyam, 955. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök január 29-én, szerdán délután a bukaresti amerikai nagykövet rezidenciáján találkozott Tom Lantossal. Az Amerikai Kongresszus képviselője több európai országban tett utazása során január 29-én érkezett kétnapos látogatásra Bukarestbe, ahol szerdán és csütörtökön megbeszéléseket folytat Emil Constantinescu államfővel, Victor Ciorbea miniszterelnökkel és más vezető román politikusokkal.

A találkozón, amelyen jelen volt Tom Lantos felesége, Annette Tillemann asszony és Alfred Moses, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, illetve Tokay György kisebbségügyi tárcanélküli miniszter, az RMDSZ kormányzati szerepéről, a koalíciós kormány programjáról, Románia euro-atlanti integrációs törekvéseiről tájékozódott az amerikai politikus. Természetesen szó esett az RMDSZ és a romániai magyarság sajátos törekvéseiről, kiemelten az anyanyelvő oktatás helyzetéről, a kolozsvári magyar egyetem kérdéséről, a nyelvhasználatról a helyi adminisztrációban és igazságszolgáltatásban, a kétnyelvő feliratokról. Markó Béla és Tokay György kifejtették, hogy az RMDSZ mint a kormánykoalíció tagja határozottan támogatja Románia mielőbbi NATO- és EU-integrációját.

 

***      Január 28-án, kedden, Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta a stockholmi székhelyő International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevő rangos nemzetközi politikai intézet küldöttségét.

Az IDEA a demokrácia meghonosítása és a demokratikus választások előmozdítása terén végez kutatásokat és ad konzultációs segítséget, vezetőségének tagja többek között Thornvald Stoltenberg volt norvég külügyminiszter és Sir David Steel brit képviselő, a Liberális Internacionálé volt elnöke. Az RMDSZ-székházba látogató küldöttség tagjai voltak Jerzy Osiatynski lengyel képviselő, a Mazowiecki-kormány volt gazdasági minisztere, Svante Renstrom, a stockholmi polgármesteri hivatal munkatársa, választási rendszer-szakértő, Karin Rudebeck, stockholmi önkormányzati szakértő, Herman Schwartz, a washingtoni The American University alkotmányjogi professzora, Jacques Rupnik, a Párizsi Egyetem politológiatanára, Christine Merkel, az UNESCO németországi biztosa, Maria Martin spanyol kisebbségkutató, a finnországi svéd egyetem munkatársa, Tania Petovar, az IDEA vezérigazgatója és Anette Andersson, az IDEA programszervezője.

A találkozón az RMDSZ koalíciós kormányzati szerepéről, kisebbségvédelmi elképzeléseiről, önkormányzati és aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről folyt eszmecsere.

A megbeszélésen jelen volt Vajda László, a szövetségi elnök politikai tanácsosa.