1997

1997. január 30., csütörtök V. évfolyam, 956. szám

***      Kedden, január 28-án, késő este Markó Béla szövetségi elnök részt vett az RMDSZ képviseletében a Cotroceni palotában Emil Constantinescu államfő és Victor Ciorbea miniszterelnök találkozóján a koalíciós pártok vezetőivel. Az éjszakába nyúló tanácskozáson a kormánynak a nemzetközi szervezetekkel (Nemzetközi Valutaalap, Világbank) a napokban folytatott tárgyalásairól, a reform megkívánta, elkerülhetetlen gazdasági és pénzügyi intézkedésekről, illetve a velük összhangban szükséges szociális védelmi intézkedésekről folyt konzultáció.

 

***      A kormánykoalícióhoz tartozó Kovászna megyei pártok között kedden, január 28-án véget értek a decentralizált központi intézmények helyi vezető funkcióiról folytatott tárgyalások. Az RMDSZ, a Szociáldemokrata Unió és a Romániai Demokrata Konvenció helyi szervezetei által aláírt közlemény szerint 30 hivatal vezetéséről döntöttek, ezek közül 20 illeti meg az RMDSZ-t, 6 az RDK-t és 4 az SZDU-t. A kinevezésekre a három koalíciós partner megegyezése értelmében akkor kerül sor, amikor időszerővé válik a posztokat eddig betöltő személyek felváltása. Valamennyi változtatás a teljesítmény javítását célozza, tehát csak szakmailag felkészült személyek kerülhetnek vezetői tisztségekbe.

 

***      Stere Gulea, a Román Televízió vezérigazgatója a sajtó és a közvélemény jelzéseire válaszolva meghívta a Román Televízió átmeneti jellegő tanácsadó testületébe Ágoston Hugót, a Hét címő hetilap főszerkesztőjét. Az ország jeles kulturális és közéleti személyiségeiből álló konzultatív testületnek eddig nem volt magyar nemzetiségő tagja.

 

***      Antal István Hargita megyei képviselő a Finnországi Magyarok Szövetségének és a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének meghívására január 15–28-a között látogatást tett a két skandináviai országban. Az RMDSZ-képviselő Göteborgban, Ljungbyban, Jönköppingben, Stockholmban – a Magyar Házban – majd Tamperében és Helsinkiben találkozott az ottani magyar szervezetek és közösségek tagjaival, és tájékoztatást adott a választások után kialakult romániai politikai helyzetről, az RMDSZ kormányzati szerepéről. Antal István látogatása során magánbeszélgetésen találkozott a finn parlament román-finn barátsági csoportjának elnöknőjével, valamint Gunnar Janssonnal, a finn parlament svéd képviselőjével, az ET romániai jelentéstevőjével, és ellátogatott a stockholmi és helsinki román nagykövetségekre is. Baráti megbeszélést folytatott többek között Bihari Szabolccsal, a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnökével, aki felhasználta az alkalmat, hogy sok sikert kívánjon az RMDSZ-nek új feladatai ellátásában.