1997

1997. január 28., kedd V. évfolyam, 954. szám

***      Hétfőn, január 27-én este Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök, valamint az Ügyvezető Elnökség több tagja a szövetség bukaresti székházában találkozott az RMDSZ minisztereivel és államtitkáraival. Az RMDSZ országos vezetése és kormányzati tisztségviselői közötti kölcsönös tájékozódást és a kormányzati feladatok ellátásában felmerülő kérdések politikai megközelítését szolgáló heti megbeszélésen Markó Béla tájékoztatott a kormánykoalíciós tárgyalások menetéről, és rövid helyzetfelmérő beszámolót tartott, majd az RMDSZ kormányzati tisztségviselői számoltak be munkájukról és a munkájuk során felmerülő problémákról. A fölvetett kérdésekre Markó Béla szövetségi elnök válaszolt.

 

***      A román kormány szombati, január 25-i ülésén jóváhagyta a Kisebbségvédelmi Hivatal létrehozásáról és mőködéséről szóló határozatot. A döntéssel gyakorlatilag megkezdheti munkáját a Tokay György miniszter vezetésére bízott, közvetlenül a miniszterelnöknek alárendelt kisebbségügyi intézmény, amelynek meghatározták felépítését és hatáskörét is. A 46 fős Kisebbségvédelmi Hivatal struktúrájához egy államtitkár, egy miniszteri tanácsos és négy igazgatóság, továbbá egy, a romák társadalmi beilleszkedését szolgáló-felügyelő országos hivatal tartozik. A Kisebbségvédelmi Hivatal egyik első és legfontosabb célkitőzése a romániai Nemzeti kisebbségekről szóló törvény kidolgozása és Parlament elé terjesztése, ennek elfogadása ugyanis annak idején Románia Európa tanácsbeli felvételének egyik feltétele volt.

 

***      Szomorú hír érkezett a nagybányai RMDSZ Elnökségétől: Olajos Pál László, a nagybányai RMDSZ elnöke, SZKT-tag, megyei tanácsos 1997. január 27-én rövid szenvedés után elhunyt. Temetése január 29-én, szerdán délben egy órakor lesz a nagybányai katolikus temető kápolnájából.

Olajos Pál László elhunyta alkalmából Markó Béla szövetségi elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a nagybányai RMDSZ elnökségének és az elhunyt családjának. Hasonlóképpen részvétét fejezte ki az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége nevében Takács Csaba ügyvezető elnök is.

 

***      1997. január 25-én, szombaton, Markó Béla szövetségi elnök a marosvásárhelyi Elnöki Hivatalban találkozott Cseresznyés Pállal. A több mint egy órás megbeszélés nyomán Cseresznyés Pál anyagi támogatást kapott az RMDSZ országos vezetősége részéről.