1997

1997. február 26., szerda V. évfolyam, 975. szám

***      Az RMDSZ javaslatára Victor Ciorbea miniszterelnök 1997. február 25-én kinevezte dr. Klaus Fabritiust, a Német Demokrata Fórum képviselőjét a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal államtitkárává.

Dr. Klaus Fabritius 1942-ben született Nagyszebenben, ahol középiskolai tanulmányait is végzi, és a Brukenthal Líceumban érettségizik, 1959-ben. 1964-ben a iaői-i Al.I.Cuza Egyetem biológia fakultásán szerez állatbiológusi diplomát, majd ugyanott 1973-ban doktorál. A Konstanca melletti agigeai Zoológiai Kutatóálomás tudományos kutatója, majd a konstancai Akvárium muzeológusa 1964-1965 között. Ezt követően 12 évig a konstancai Pedagógiai Főiskola Természettudományok Fakultásán laboratóriumvezető, tanársegéd, majd előadótanár. 1976-tól a bukaresti Higiéniai és Közegészségügyi Intézetben biológusi, főbiológusi, tudományos kutatói, III.,II. majd I. o. tudományos főkutatói minőségben folytat tudományos kutatásokat. A Romániai Humboldt Klub, valamint az Általános és Alkalmazott Entomológia Romániai Társaságának alapító tagja, a Németországi Általános és Alkalmazott Entomológiai Társaság tagja.

 

***      A Szenátus február 25-i ülésén dr. Csapó József Bihar megyei szenátor a honvédelmi miniszterhez intézett interpellációt egy Bihar községi sorkatonát, Székely Zsolt Árpádot ért szerencsétlenség ügyében, akit egy katonatársa lőtt le. Az áldozat szülei a ploieőti-i katonai ügyészséghez fordultak, kérvén a bőntett elkövetőjének bíróság elé állítását, és bejelentették, hogy polgári félként erkölcsi és anyagi kártérítési igénnyel lépnek fel. Ezt követően azonban semmilyen perre szóló idézést nem kaptak. Dr. Csapó József szenátor a szükséges intézkedések megtételére kérte fel a minisztert.