1997

1997. február 19., szerda V. évfolyam, 970. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök kedden, február 18-án, az RMDSZ bukaresti székházában fogadta az SZDSZ Pető Iván pártelnök, országgyőlési képviselő vezette küldöttségét, amely többnapos látogatást tesz Romániában. A magyar kormánykoalíciós párt küldöttségében részt vesznek: dr. Eörsi Mátyás, az SZDSZ külügyi szóvivője, az Országgyőlés külügyi bizottságának elnöke, Bretter Zoltán országgyőlési képviselő és Mátrai Julianna, a párt  külügyi titkára.

A megbeszélésen Markó Béla tájékoztatta a vendégeket az RMDSZ kormánykoalíciós szerepéről, a szövetség aktuálpolitikai törekvéseiről az új helyzetben.

Ezt követően az SZDSZ küldöttsége találkozott az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciójának vezetőségével, a parlamenti csoport több tagjával is.

A találkozók és a létrejött megbeszélések beilleszkednek az RMDSZ-nek arra irányuló törekvésébe, hogy továbbra is minél rendszeresebb kapcsolatot tartson fenn a magyarországi politikai pártokkal.

A találkozókon jelen volt dr. Szabó Béla, a Magyar Köztársaság Bukaresti Nagykövetségének első tanácsosa, a nagykövetség több munkatársa.

 

***                                                         NYILATKOZAT

 

  1. január 31-én, Kolozsváron a Szabadelvő Kör nyilvános vitát szervezett A magyar nyelvő egyetem kérdése a megváltozott helyzetben címmel.

A rendezvény célja a témában felmerült vélemények nyilvános megvitatása volt. Időszerőnek éreztük, hogy az elmúlt időben megfogalmazott egyetemépítési stratégiákat szembesítsük egymással a nyilvánosság előtt.

A Szabadelvő Kör ebben a kérdésben is közvetítő szerepet óhajtott felvállalni szakma és politikum között, a rendezvényen nem kívánt állást foglalni a vitatott kérdésekben.

A Szabadelvő Kör eddig és ezután is szükségesnek tartja az autonóm magyar nyelvő egyetemi oktatást. Óhajunk az, hogy ez megfelelő szakmai színvonalon, a minőségi követelményeknek megfelelően történjék.

Nem tagadva a regionális főiskolai és kollégiumi hálózat létrehozásának jogosultságát, a jelenleg adott körülmények között tudományegyetem létrehozását, fejlesztését csak Kolozsvár központtal tartjuk megvalósíthatónak.

Örülünk, hogy rendezvényünk fölkeltette a közvélemény érdeklődését a téma iránt. Ugyanakkor sajnálattal tapasztaljuk, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága szellemében fogant rendezvényünket egyesek felhasználták a Szabadelvő Kör elleni indokolatlan támadásokra.

A Szabadelvő Kör mindezek ellenére a továbbiakban is fórumot kíván biztosítani a társadalmunkat foglalkoztató fontos kérdések nyílt megvitatására.

 

                                                                                                A Szabadelvő Kör Elnöksége