1997

1997. február 18., kedd V. évfolyam, 969. szám

***      Hétfőn, február 17-én, Markó Béla szövetségi elnök jelenlétében került sor az RMDSZ-vezetőinek és kormányzati tisztségviselőinek szokásos hét eleji konzultációs tanácskozására. A megbeszélésen a kormányzási program megvalósításának tisztségviselőinket foglalkoztató gyakorlati kérdéseiről, aktuális teendőkről, a kormány reformintézkedéseinek támogatásáról és elfogadtatásáról, megfelelő mediatizálásáról folyt eszmecsere.

A kormány reformintézkedéseit ismertető sajtóértekezlet miatt az előzetesen ugyancsak hétfőre tervezett szakmai tanácskozást az RMDSZ kormányzati tisztségeket betöltő gazdasági szakembereivel szerdára, február 19-ére halasztották.

 

***      1997. február 15-én, szombaton, Marosvásárhelyen Markó Béla szövetségi elnök fogadta a FIDESZ Németh Zsolt országgyőlési képviselő által vezetett küldöttségét.

 

***      Február 18-án, kedden, a Képviselőház délelőtti ülésén a napirend előtti felszólalások során Tamás Sándor Kovászna megyei képviselő a helyi közigazgatás reformjának szükségességéről szólva szorgalmazta, hogy a Képviselőház fogadja el mielőbb a helyi közigazgatás tényleges megreformálását, a helyi autonómia meghonosítását szolgáló törvényeket, amelyek biztosítani hivatottak a központi adminisztráció gyámkodásának felszámolását, tisztázzák a helyi közigazgatás rendelkezésére álló költségvetési alapokat és tulajdonviszonyokat, a megfelelő pénzügyi forrásokat, a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának megfelelően.

 

***      A Szenátus február 17-i ülésén a politikai nyilatkozatok során Puskás Bálint Kovászna megyei szenátor a korábbi kormányzat által 1995-ben és 1996-ban az egyházaknak kiutalt összegekről és vissszajuttatott földterületekről szólva méltánytalannak nevezte, hogy ezen intézkedések egyetlen haszonélvezője az ortodox egyház volt. Nehezményezte, hogy a kormány méltánytalan, alkotmányellenes, vallási alapú megkülönböztetésben részesítette az összes többi egyházat, közöttük azokat, amelyektől a kommunista rendszer vagyonuk java részét elvette. Hozzátette, hogy a felekezetek hátrányos megkülönböztetése az ortodox egyházzal szemben az emberi jogok súlyos megsértésének tekinthető, aminek nem szabadna többé megtörténnie.

Dr. Csapó József Bihar megyei szenátor ugyanaznap az ipari és kereskedelmi miniszterhez intézett interpellációt. Megkülönböztető jellegőnek, piacgazdaság-ellenesnek minősítette az 1996. évi 389. és 939. sz. kormányhatározatokat, amelyek előírják a helyhatósági tanácsoknak és az önállóan gazdálkodó állami egységeknek, hogy ruházzák át a jelenlegi bérlőkre az ügykezelésükben lévő, állami pénzekből épített, kereskedelmi hasznosítású helyiségeket. Az RMDSZ-szenátor szükségesnek nevezte a szóban forgó határozatok hatályon kívül helyezését, és felkérte a minisztert, hogy ennek megfelelően intézkedjék.

 

***      A tegnap közölt telefonszám-változás után újabb változtatásokról értesítette az RMDSZ bukaresti székházát a telefontársaság. Ezek szerint 1997. február 18-tól kezdődően az RMDSZ bukaresti székházának, illetve Szövetségi Elnöki Hivatalának új telefon/fax számai a következők: 01–230 58 77; 01–230 65 70;

01–230 56 75; 01–230 49 36 (ez a szám már korábban változott!)

Hasonlóképpen megváltozott a Képviselőház Állandó Bizottsága RMDSZ-titkári irodájának telefon/fax száma. Kónya-Hamar Sándor ÁB-titkár irodájának új hívószáma: 01–613 04 79. (Titkárnő: Török Klára).