1997

1997. február 17., hétfő V. évfolyam, 968. szám

***      Szombaton, február 15-én ülésezett az RMDSZ Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa. A testület a Bolyai Egyetem újraindítása tárgyában a következő Állásfoglalást fogadta el és tette közzé:

 

                                                             ÁLLÁSFOGLALÁS

 

A Bolyai Egyetem újraindítása körül kialakult nézetkülönbségek kapcsán az RMDSZ Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa aláhúzza, hogy az önálló kolozsvári magyar egyetem mőködtetése, mint cél, benne foglaltatik az RMDSZ programjában. A véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartjuk, de nem értünk egyet azzal az állásponttal, mely szerint a magyar tannyelvő felsőfokú oktatás kérdése megoldható a jelenleg mőködő szerkezet szintjén, önálló egyetemi intézmény megteremtése nélkül. Továbbra is támogatunk minden olyan intézkedést, amely a jelenlegi intézményi hálózat, így a Babeő-Bolyai Egyetemen a magyar nyelvő oktatás kiszélesítését, új tagozatok létrehozását, önállósulását célozza, mindez azonban csak az első lépés az önálló magyar egyetem felé.

Elutasítunk minden olyan vádat, mely szerint az autonóm magyar egyetem léte szeparatizmust jelentene. Éppen ellenkezőleg, ez emelné magasabb szintre, tenné intézményközi kapcsolattá a román és magyar tannyelvő felsőfokú oktatási intézmények viszonyát.

A Bolyai Egyetem újraindítása elleni fellépést, egy félresikerült felmérés alapján annak bizonygatását, hogy ifjúságunk nem akar önálló egyetemet, veszélyes politikai cselekedetnek tartjuk, még ha e nézet megfogalmazói szavakban az egyetem ügyének politikamentessé tételét hangoztatják is. Nem véletlen, hogy a román sajtó egy része az RMDSZ meggyöngítésére próbálja felhasználni a sorainkban elhangzó ilyen álláspontokat, azt állítva, hogy tanulóifjúságunk és az RMDSZ oktatáspolitikája között ellentmondás van.

Tiltakozunk azon kísérlet ellen is, amely meg akarja fosztani Kolozsvárt az erdélyi magyar mővelődési központ szerepétől. A felsőfokú magyar oktatás legyen szertágazó, kapjon helyet benne számos kihelyezett kar, virágozzék a marosvásárhelyi nagy múltú és elismert magyar orvosképzés, tevékenykedjenek eredményesen az egyházi főiskolák, de mindez ne a Bolyai Egyetem kolozsvári mőködésének róvására menjen, ne vezessen oda, hogy a kincses város elveszítse az oktatásban is kivívott mővelődési központ-jellegét.

 

Kolozsvár, 1997. február 15.

 

                                                           Az RMDSZ Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa

 

***      Az RMDSZ Mezőgazdasági Főosztálya és a Maros megyei RMGE szervezésében 1997. február 15-én Balavásáron nagy sikerő borászati tanácskozást és borversenyt rendeztek. Közel 50 termelő mutatta be termékeit, és 138 szőlőtermelő gazdaköri tag vett részt a rendezvényen. A tanácskozás és a verseny minőségét olyan szaktekintélyek jelenléte biztosította, mint dr. Csávossy György nemzetközi borszakértő, Balla Géza, a barackai (Arad megye) állami gazdaság főborásza, András Emil, a nagyenyedi Logos borpince tulajdonosa és Péterfy Sándor, a marosvásárhelyi Vinexim szakembere.

 

***      Megváltozott az RMDSZ bukaresti Szövetségi Elnöki Hivatalának egyik telefon/fax száma. A 01-212 05 69-es hívószám helyett az új telefon/fax szám: 01-230 65 70.

Ui. A 01–212 18 75-ös szám helyett viszont a 01–230 58 77 tárcsázzák.

És rövidesen, napokon belül a 212 16 75-ből 230 56 75 lesz.