1997

1997. február 10. hétfő V. évfolyam, 963. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

  1. február 8–9-én Marosvásárhelyen ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

A választások kiértékelése során megfogalmazódott, hogy lényegében sikeres kampányt tud az RMDSZ maga mögött, sikerült az 1996 nyári helyhatósági választásokon tapasztalt negatív folyamatot megállítani, illetve megfordítani. Ugyanakkor vannak rendezendő kérdések is, például a jelölésekkel kapcsolatosan megengedhetetlen, hogy a jövőben olyan helyzetek álljanak elő, mint amilyenek 1996-ban több helyen előálltak. Szükségesnek mutatkozik – nem csupán az RMDSZ szempontjából – az általános Választási törvény felülvizsgálása, hogy ne állhasson elő olyan eset, amikor pár száz szavazat is elég lehet egyik megyében egy mandátumhoz, miközben egy másikban a közel harmincezer sem elegendő.

A kormánykoalícióban való részvétellel kapcsolatosan maga a jelentéstevő Markó Béla szövetségi elnök megfogalmazta – többek között –, hogy ez politikai eszköztárunk teljes újragondolására szorít bennünket. Felmerül a kérdés, mennyiben lehet még érdekvédelmi szövetség az RMDSZ, és mennyiben válik pártjellegővé éppen a kormányzati szerepvállalása okán. Szükségesnek tartja a testület egy koalíciós szerződés kidolgozását és aláírását a kormányzó erők között, amely nem csupán a legmagasabb szinten szabályozná az együttmőködést, de lefelé, a megyei, helyi szinteket illetően is. Szintén jövőbeni feladat a kormányzati szerepet vállaló RMDSZ-képviselők és a szövetség közötti kommunikáció intézményes csatornáinak a kiépítése, betagolása az RMDSZ struktúráiba.

A testület zárt ülésen hallgatta meg, majd elfogadta a Szövetségi Ellenőrző Bizottság Szőcs Géza egykori RMDSZ-vezető vagyonkezelését átvilágító jelentését. Szőcs Géza a jelentésben foglaltak ellen fellebbezést nyújtott be.

Az SZKT döntött az RMDSZ 1997-es kongresszusának előkészítésével kapcsolatosan arról, hogy a tanácskozás háromnapos lesz és szeptember utolsó hétvégéje és október közepe között kerül megrendezésre. A helyszín eldöntésére az Ügyvezető Elnökség pályázatot ír ki.

Az SZKT megerősítette a Takács Csaba ügyvezető elnök által kinevezett két alelnököt: az Oktatási Főosztály tevékenységéért dr. Kötő József, az Önkormányzati Főosztály munkájáért Székely István felel a továbbiakban.

A testület foglalkozott a Kolozsvári Magyar Diákszövetségnek a romániai magyar felsőoktatás jövőjével kapcsolatos előterjesztésével, amely vitát indítványoz a Bolyai Egyetem újraindításával és más magyar nyelvő felsőoktatási intézmények létrehozásával kapcsolatos RMDSZ-programról.

 

Marosvásárhely, 1997. február 9.

 

                                                                                                 Az SZKT Állandó Bizottsága