1997

1997. február 11. kedd V. évfolyam, 964. szám

***      Február 10-én az RMDSZ bukaresti székházában Markó Béla szövetségi elnök jelenlétében került sor az RMDSZ-vezetők, frakcióvezetők és a szövetség kormányzati tisztségviselőinek rendszeressé vált heti konzultációs találkozójára. A tanácskozáson ezúttal a kormányprogram gazdasági reformra vonatkozó kérdéseiről, az RMDSZ-nek mint kormánykoalíciós partnernek az elkerülhetetlen, várhatóan népszerőtlen intézkedésekkel kapcsolatos felelősségéről folyt eszmecsere. A tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy a reformintézkedésekből eredő konkrét tennivalók és feladatok meghatározására minden hétfőn a szokásos konzultációs tanácskozás előtt egy órával pénzügyi, gazdasági kérdéseket tisztázó szakmai megbeszélésre kerül sor az illetékes gazdasági tárcák tisztségviselőinek bevonásával.

A tanácskozáson Markó Béla szövetségi elnök bemutatta a kormányzati tisztségviselőknek új kollégájukat, a múlt héten hivatalosan kinevezett mővelődési minisztériumi államtitkárt, Kelemen Hunort. A nemzeti kisebbségek kultúrájának felügyeletével megbízott új államtitkár, aki a mai nappal kezdődően átvette hivatalát, az ország legfiatalabb államtitkára. Ugyanezen az ülésen mutatta be Markó Béla a hétfő esti tanácskozásokon első ízben jelen lévő Riedl Rudolf Szatmár megyei prefektust.

 

***      A Szenátus február 10-i ülésén, a napirend előtti politikai nyilatkozatok során Szabó Károly Szatmár megyei és Frunda György Maros megyei szenátor szólalt fel. Szabó Károly az államelnöki és ekként a fegyveres erők főparancsnoki tisztségét hat éven át betöltő Ion Iliescu tevékenységére visszatérve, arra hívta fel a figyelmet, hogy ez alatt a hat év alatt a hadsereg, a belügy- és az igazságügyi minisztérium, valamint a különféle hírszerző szolgálatok keretében szolgáló román tábornoki kar banánköztársasági méreteket is meghaladó mértékben gyarapodott, illetve lépett elő a ranglétrán. Frunda György az állami tulajdonban lévő lakásoknak a bérlők számára kedvezményes áron történő, folyamatban lévő eladásával kapcsolatban az egykori nómenklaturisták számára épített és jelenleg is általuk lakott marosvásárhelyi villáknak a rendelkezések hatálya alóli kivételezését és helyhatósági protokoll-lakásokká minősítését szorgalmazta.

Ugyanaznap dr. Csapó József Bihar megyei szenátor interpellációt intézett a tanügyminiszterhez. Annak a 40055/1996 sz. miniszteri rendeletnek a módosítását igényelte, amely nem terjeszti ki a magánegyetemeken tanuló hallgatókra a Tanügyi törvény által minden diák számára biztosított, belföldi közszállítási eszközökre járó 50%-os fizetési kedvezményt.

 

***      Kedden, február 11-én került a Szenátus napirendjére az, a Külföldi beruházások rendszerét szabályozó törvényt módosító törvénykezdeményezés, amelynek értelmében a teljes egészében vagy részlegesen külföldi tőkével dolgozó, román jogi személyiséggel rendelkező kereskedelmi társaságok, fennállásuk idejére, a mőködésük színteréül szolgáló telekre is tulajdonjogot szerezhetnek. A módosítást hosszas vita után a Szenátus 80 mellette, 50 ellene leadott szavazattal, két tartózkodással elfogadta.

Ugyancsak kedden, február 11-én a Képviselőházban dr. Garda Dezső Hargita megyei képviselő napirend előtti felszólalásában az egykori közbirtokossági erdők és legelők visszaszolgáltatását szorgalmazta.

 

***      1997. február 6-án, a székelykeresztúri RMDSZ és RMPSZ meghívásának eleget téve Asztalos Ferenc Hargita megyei képviselő, a Képviselőház Oktatási Bizottságának alelnöke találkozott a város és a környező falvak pedagógusaival. A beszélgetés alaptémáját a Tanszemélyzet státuszának törvénye képezte, amelyet a Képviselőház nemrég, 1997. január 23-án fogadott el.

Asztalos Ferenc értékelése szerint a törvénytervezet képviselőházi változata megteremti annak lehetőségét, hogy a pedagógus az elkövetkezőkben az őt megillető erkölcsi és anyagi megbecsülésben részesüljön.