1997

1997. augusztus 11., hétfő V. évfolyam, 1088. szám

***      Augusztus 10-én, vasárnap a Kallós Alapítvány rendezésében került sor Kolozsváron az erdélyi táncházmozgalom megindulása 20. évfordulójának a megünneplésére. Az itthonról és a határokon túlról összegyőlt alapítókat és a mozgalom mai mővelőit a délelőtti nyitóünnepségen az alapítók nevében Könczei Árpád koreográfus, zeneszerző, néptánckutató, Kallós Zoltán Kossuth-díjas népzenekutató és Kötő József, az RMDSZ mővelődés- és egyházügyi alelnöke, az EMKE ügyvezető elnöke köszöntötték. A szónokok méltatták az irányzat jelentőségét az identitásőrzés és közösségformálás terén, kulturális szerepét egy sajátos tánc-anyanyelv kimunkálásában, és megemlékeztek Könczei Ádámról, aki Kallós Zoltán mellett egyik szellemi elindítója volt Erdélyben a táncházak szervezésének.

A résztvevők Pávai István szakmai koordinálása mellett tudományos tanácskozás keretében vitatták meg a mozgalom minőségi mővelésének kérdéseit. Délután került sor az egykori és mai táncház-zenekarok, énekesek és tánccsoportok gálamősorára, amelyet a Kallós Alapítvány és az RTV-nek a mozgalom népszerősítésében nagy érdemeket szerzett Magyar Szerkesztősége közösen szervezett. Mősorvezetők Simonffy Katalin és Szép Gyula voltak.

Az ünnepi rendezvénysorozatot táncház zárta.

 

***      Mint már ismeretes, augusztus 6-án Tordaszentlászlón üléseztek Kolozs megye RMDSZ-polgármesterei és alpolgármesterei. A tanácskozáson részt vettek Boros János, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Kovács István önkormányzati alelnök, Pálfi Károly, a Megyei Önkormányzati Tanács elnöke, Boldizsár-Zeyk Imre megyei tanácsos, valamint Tordaszentlászló község tanácsosai. Az ülésen Boros János ismertette a 22/1997-es sz. Sürgősségi kormányrendelet végrehajtási előírásait, Remus Opriő kormányfőtitkár vonatkozó átiratát, és dokumentációval látta el a polgármestereket a kétnyelvő helységnévtáblák kifüggesztésével kapcsolatban. A vita során pontosították a helységnévtáblákkal kapcsolatos jogi, pénzügyi, mőszaki-kivitelezési problémákat. Döntés született arról, hogy egy hónapon belül kétnyelvő helységnévtáblák kerülnek azokra a településekre, ahol RMDSZ-polgármester és RMDSZ többségő tanács van, és szorgalmazták a kétnyelvő táblák felállítását azon községek esetében is, ahol az RMDSZ csak alpolgármesteri szinten van képviselve. Augusztus 8-án, pénteken hasonló tanácskozásra került sor azoknak az önkormányzatoknak a képviselőivel is, ahol csak tanácsosaink vannak.

 

***      Ugyancsak augusztus 6-án ülésezett, Boros János megyei elnök kezdeményezésére a Kolozs Megyei Politikai Konzultatív Tanács, melyen a PNL-t leszámítva, valamennyi koalíciós párt képviselője részt vett. A megyei elnök tájékoztatta a jelenlévőket a kétnyelvő helységnévtáblák alkalmazásának Tordaszentlászlón elfogadott ütemtervéről, melyet a pártok képviselői elfogadhatónak találtak. Koalíciós partnereink, Gavril Dejeu belügyminiszter kolozsvári felhívására hivatkozva, aki a politikai nyilatkozatoktól való tartózkodásra intette a pártokat, nem találták időszerőnek egy közös nyilatkozat aláírását, de nem zárkóztak el az RMDSZ állásfoglalásától. Helyette inkább a szervezetünk által kezdeményezendő bőnvádi eljárást tartották célravezetőbbnek. Így az eredetileg koalíciós nyilatkozat az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének állásfoglalásaként jutott el a médiához, illetve jelent meg az RMDSZ Tájékoztatóban.

Megállapodás született arról, hogy a jövőben gyakoribakká kell tenni e tanács üléseit.

 

***      Augusztus 6-án délután tanácskozott a Megyei Elnökség a kolozsvári kerületek RMDSZ-elnökeivel. A tanácskozáson döntés született arról, hogy augusztus 20-án, városi szinten első alkalommal, megünneplik államalapító királyunk, Szent István napját. Az ünnepségre a Farkas (Kogőlniceanu) utcai református templomban, illetve a szomszédos Romkertben kerül sor.