1997

1997. április 9., szerda V. évfolyam, 1004. szám

***      Március 8–11-e között a román Parlament meghívására látogatást tesz Bukarestben a Magyar Országgyőlés külügyi bizottságának egy küldöttsége. A magyar parlamenti delegációt Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Országgyőlés külügyi bizottságának elnöke vezeti, tagjai: Csóti György (MDF), Baráth Magdolna, Molnár Gyula (MSZP) és Németh Zsolt (FIDESZ).

A magyar parlamenti delegáció március 8-án, kedden látogatást tett az RMDSZ székházában, ahol a vendégeket Takács Csaba ügyvezető elnök fogadta, majd megbeszélésre került sor az RMDSZ parlamenti csoportjának tagjaival. A találkozón az RMDSZ képviseletében részt vett Szabó Károly, a szenátusi frakció alelnöke, Puskás Bálint, a frakció titkára, Kovács Csaba, a képviselőházi frakció alelnöke, Eckstein-Kovács Péter, Szilágyi Zsolt, a két Ház külügyi bizottságainak tagjai, Mátis Jenő, továbbá a Tokay György kisebbségügyi miniszter és Borbély László területrendezési államtitkár.

A megbeszélésen az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról, a megváltozott romániai politikai helyzetről, a két ország európai és euroatlanti integrációs törekvéseiről folyt eszmecsere.

Szerdán, április 9-én, a magyar parlamenti küldöttség a Szenátus épületében találkozott a két Ház külügyi bizottságainak tagjaival, a szenátusi frakcióvezetőkkel, majd délután a küldöttséget fogadta Gavrilő Dejeu belügyminiszter és Tokay György kisebbségügyi miniszter.

 

***      Kedden, március 8-án este Emil Constantinescu államelnök kezdeményezésére tanácskozás zajlott le a Cotroceni palotában, amelyen részt vettek a koalíciós pártok vezetői, a kormányfő és a kormány tagjai, a Szenátus és a Képviselőház elnökei, a két Ház szakbizottságainak  elnökei vagy alelnökei.

A tanácskozáson az RMDSZ-t Markó Béla szövetségi elnök távollétében Takács Csaba ügyvezető elnök, továbbá Verestóy Attila és Varga Attila frakcióvezetők, Kozsokár Gábor és Kónya-Hamar Sándor, a Szenátus, illetve a Képviselőház Állandó Bürójának titkárai, Hajdú Gábor, Vida Gyula és Asztalos Ferenc szenátusi, illetve képviselőházi szakbizottsági elnökök, illetve alelnökök képviselték. Hasonlóképpen jelen volt a tanácskozáson az RMDSZ két minisztere, Tokay György és Birtalan Ákos, valamint dr. Molnár Géza, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

A tanácskozáson a koalíciós együttmőködés időszerő kérdéseiről, a kormányzati és parlamenti munkában való részvétel hatékonyságának javításáról, az álláspontok egyeztetésének és a nézetkülönbségek tisztázásának és kiküszöbölésének szükségességéről folyt eszmecsere. A résztvevők megerősítették a parlamenti többség pártjainak politikai akaratát az együttmőködés javítására, a kormányzati és törvényhozási munka hatékonyságának növelésére, a társadalmi és gazdasági reform megvalósítása érdekében.

Az RMDSZ álláspontját a felmerült kérdésekben Takács Csaba, Birtalan Ákos és Vida Gyula fejtették ki.