1997

1997. április 10., csütörtök V. évfolyam, 1005. szám

***                                                  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) pályázatot hirdet bel- és külpolitikai újságírók számára a következő tárgykörökben:

  1. A hatalomváltás Romániában és az RMDSZ kormányzati szerepvállalása.
  2. A NATO és az európai biztonsági rendszer. A régiók szerepe. Románia esélyei.

A MÚRE ügyvezető elnökségéből és felkért szakértőkből, politikusokból álló zsüri a két kategóriában beérkezett pályamunkákat külön díjazza.

  1. díj:  2 millió lej;
  2. díj:  1 millió lej;

III. díj:  500 ezer lej.

A pályázaton részt vehetnek – legfeljebb 20.000 nyomdai jel terjedelmő tanulmányokkal, esszékkel, más mőfajú írásokkal – a MÚRE tagjai.

Beküldési határidő: 1997. május 30.

A jeligés pályázatokat a MÚRE székhelyére kell beküldeni: 4300 Tg. Mureő – Marosvásárhely, Primőriei u. 1. szám.

 

***      Ha lassan is, de beindult a kormányzati intézmények megyei kirendeltségei vezetőinek kinevezése az erdélyi megyékben, s e folyamatban az RMDSZ által támogatott jelöltek is elfoglalhatták hivatalukat.

Bihar megyében megtörtént az első RMDSZ-jelölt kinevezése: miután meggyőző fölénnyel utasította maga mögé három vetélytársát a Bukarestben megtartott versenyvizsgán, Szarka Árpád lett a Bihar megyei Munkaügyi és Társadalomvédelmi Igazgatóság új igazgatója. Ez az első olyan állami intézmény a megyében, melynek élére a koalíciós erők megegyezése értelmében magyar ember került. A kormánykoalíciós alakulatok helyi szervezeteinek megállapodása szerint az RMDSZ még 13 vezető tisztségre, 6 igazgatói és 7 aligazgatói posztra jogosult a megyében.

Ugyancsak az RMDSZ jelöltje, Morent Ilona lett a Munkaügyi és Társadalomvédelmi Igazgatóság vezetője Maros megyében is. Morent Ilonát, aki szintén versenyvizsgával nyerte el igazgatói posztját, április 3-án iktatták be hivatalába, és három hónapi próbaidő után véglegesítik tisztségében.