1997

1997. április 7., hétfő V. évfolyam, 1002. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY 

 

  1. áprlis 5-én Déván ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa.

A képviselők az első napirendi pont keretében meghallgatták Markó Béla szövetségi elnök tájékoztatóját az RMDSZ kormányzatban való részvételéről. Az előterjesztést követő vita során nyilvánvalóvá vált, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a szakminisztériumok és központi intézmények megyei kirendeltségeinek a kormányzó erők közötti megállapodások szellemében történő cseréjére. A romániai magyar állami egyetem kérdésével kapcsolatosan megállapítást nyert, hogy folyik szakmai és társadalmi szervezetek szintjén a vélemények megfogalmazása és cseréje. A különböző elképzeléseket és törekvéseket kifejező érdekképviseletek közötti vitát úgy kell lezárni, hogy az eredmény megfeleljen a romániai magyar közösség jogos elvárásainak.

Külön napirendi pont keretében foglalkozott a Tanács a szövetség állapotával, amelyről Takács Csaba ügyvezető elnök terjesztett elő beszámolót.

A kongresszus előkészítésével kapcsolatban az SZKT elhatározta, hogy a helyszín Marosvásárhely lesz, a tanácskozás időtartama pedig két nap.

A SZET után az SZKT is megválasztotta jelöltjeit a kongresszusi dokumentumokat előkészítő bizottságokba, amelyek összetétele a következő:

– Program-előkészítő Bizottság: Balázs Sándor, Szabó Árpád (SZET), Toró T. Tibor, Bodó Barna, Antal Attila (SZKT), Birtalan József (az ügyvezető elnök megbízottja), Niculescu Antal (a szövetségi elnök megbízottja).

– Alapszabályzat-előkészítő Bizottság: Káli Király István, Gálfalvi Zsolt (SZET), Bakk Miklós, Hajdú Gábor, Ráduly Róbert (SZKT), Székely István (az ügyvezető elnök megbízottja) és Markó Attila (a szövetségi elnök megbízottja).

Az SZKT egy további döntése értelmében a Kongresszus-előkészítő Bizottság 7 tagú, ebből 5 tagot a rendező területi szervezet, 1 tagot az Ügyvezető Elnökség és 1 tagot az SZKT ÁB jelöl.

A belső választásokkal kapcsolatosan a testület úgy értékelte, hogy a kongresszus előtt nem adottak a belső választások megtartásához szükséges politikai és szervezési feltételek.

A testület megvitatta és elfogadta a Szabályzat-felügyelő Bizottság új Mőködési Szabályzatát.

A Szövetségi Ellenőrző Bizottságba Neményi József Nándor helyére az SZKT Szedilek Lenkét választotta meg.

Az ülés az őszi kongresszusig megerősítette tisztségében a Szövetségi Képviselők Tanácsának Állandó Bizottságát, és a Muzsnay Árpád SZKT-tagsága megszőnésével megüresedett titkári tisztségre megválasztotta Kozma Sándort.

 

Déva, 1997. április 5.

 

                                                                                                A Szövetségi Képviselők Tanácsa

                                                                                                            Állandó Bizottsága