1997

1997. április 3., csütörtök V. évfolyam, 1000. szám

***      Ezredik számához érkezett az RMDSZ-Tájékoztató. A Szövetségi Elnöki Hivatal „napilapja” immár ötödik évfolyamában járva ért el e kerek számhoz, s eközben több ezer hírt, tájékoztatót, számtalan közleményt, nyilatkozatot, állásfoglalást juttatott el érdekvédelmi szövetségünk tagszervezeteihez, az írott és elektronikus sajtó szerkesztőségeihez, bel- és külföldi hírügynökségekhez, valamint hazai és külföldi partnerszervezetekhez, pártokhoz, alapítványokhoz és nemkormányzati szervezetekhez. Munkájában igyekezett – s ez hitünk szerint nagy mértékben sikerült is – tárgyilagosan, a napihír szabta szők korlátok között tudósítani a szövetség életéről, érdekvédelmi tevékenységéről, vezetőinek és vezető testületeinek megnyilatkozásairól, az RMDSZ parlamenti és – újabban – kormányzati munkájáról. Ehhez a területi szervezetek, tagszervezetek, társult szervezetek segítségére is számított – és továbbra is számít. Az ezredik szám megjelenésének alkalmából köszönettel tartozunk mindazoknak, akik a Tájékoztató napi rendszerességgel való megjelenéséhez hozzájárultak. Ugyanakkor köszönjük a sajtó munkatársainak, bel- és külföldi hírügynökségek tudósítóinak az RMDSZ politikai és érdekvédelmi munkájának népszerősítésében nyújtott segítségét, közremőködését.

 

***      1997. április 3-án, csütörtökön, Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta Demszky Gábort, Budapest város főpolgármesterét, aki Bukarest Polgármesteri Hivatalának meghívására Budapest Város Önkormányzata küldöttségének élén április 3–4-én kétnapos látogatást tesz Bukarestben. A delegációnak tagja volt Vajda Pál főpolgármester-helyettes, Keszthelyi András sajtófőnök, dr. Mérey Zsolt ügyosztályvezető, valamint több gazdasági és pénzügyi szakember, vállalatvezető.

A találkozón részt vett Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető, Varga Attila képviselőházi frakcióvezető, Frunda György szenátor, az RMDSZ ET-képviselője, Kónya-Hamar Sándor, a Képviselőház titkára, Czédly József, Bukarest alprefektusa, Vajda László, a szövetségi elnök belpolitikai tanácsosa és Szatmári Tibor, a szövetségi elnök külpolitikai tanácsosa.

A megbeszélésen az önkormányzati munkával kapcsolatos kérdésekről, a két főváros gazdasági együttmőködésének bővítéséről folytattak eszmecserét. Demszky Gábor fölajánlotta Budapest Város Önkormányzata, illetve budapesti kerületi önkormányzatok szakmai segítségét fiatal bukaresti önkormányzati szakemberek számára.

 

***      Frunda György szenátor, az RMDSZ európa tanácsbeli képviselője április 7-én részt vesz az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlésének Párizsban megtartandó soros ülésén, amelynek napirendjén szerepel Románia monitorizálásának a lezárása. Ezt követően, április 8–11-e között Frunda György szenátor az ET-jelentéstevői minőségében Litvániába látogat.