1997

1997. április 2., szerda V. évfolyam, 999. szám

***      1997. április 2-án, szerdán délelőtt Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta Max van der Stoelt, az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosát, aki a kormány meghívására többnapos látogatást tesz Romániában. A magas rangú holland diplomata kíséretében volt Jakob Haselhauser, az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának tanácsadója.

A megbeszélésen az RMDSZ képviseletében részt vettek Verestóy Attila, szenátusi és Varga Attila képviselőházi frakcióvezető, az RMDSZ ügyvezető alelnökei, valamint Frunda György szenátor, az RMDSZ európa tanácsbeli képviselője, továbbá Niculescu Antal és Szatmári Tibor, a szövetségi elnök politikai tanácsosai.

A főbiztos először járt Romániában 1996 novembere óta, és az RMDSZ vezetőivel létrejött találkozón részletesen érdeklődött a legutóbbi fejleményekről a kisebbségek gondjainak megoldása terén, így a Tanügyi törvényről, a Kisebbségi törvényről, az anyanyelvhasználat kérdéséről, az egyházi és közösségi javak helyzetéről. Max van der Stoel különös figyelmet tanúsított a magyar nyelvő egyetemi oktatás iránt. Az RMDSZ vezetői elmondták, hogy a magyarság problémái nem oldódtak meg egyik napról a másikra az RMDSZ kormányra kerülésével, de az elmúlt hónapokban megteremtődtek a megfelelő eszközök, s most már a konkrét megoldásokon a sor. Mint Markó Béla kifejtette, a jelen parlamenti ülésszakban feltétlenül sor kell hogy kerüljön a Tanügyi törvény, valamint a Helyhatósági törvény módosítására.