1996

1996. szeptember 30., hétfő IV. évfolyam, 876. szám

***      1996. szeptember 29–30-án ülésezett Bukarestben az Európai Demokrata Unió (EDU) 1-es számú, Európai struktúrák – európai politika nevő bizottsága.  A tanácskozáson a Keresztény Demokrata Nemzeti Parasztpárt és a Polgári Szövetség Pártja felvételi kérelmének megfelelően mindkét párt vezetőségét meghallgatta a bizottság. A KDNPP-t, amely 1992 óta megfigyelői státussal rendelkezik, az EDU 1-es bizottsága támogatja a rendes tagság elnyerésében, amire leghamarabb az 1998-ban tartandó pártvezéri konferencián kerülhet sor. Ugyanakkor a bizottság azt ajánlja a rendes tagságra pályázó pártnak, hogy a már rendes tag RMDSZ-szel szorosan mőködjön együtt, és támogassa kezdeményezéseit a hazai politikai színtéren.

A PSZP felvételéről mindaddig nem lehet érdemben tárgyalni, ameddig el nem éri parlamenti választásokon az 5%-os eredményt, ugyanis az EDU alapszabálya ezt minden belépő párt esetében feltételül szabja.

Az RMDSZ a tagpártok országaikról szóló jelentéseik sorában külön tájékoztatót nyújtott át és mutatott be a helyhatósági választások eredményeiről, a kormánykoalíció széteséséről, a román-magyar alapszerződésről és az előttünk álló általános választások előkészületeiről.

További napirendi pontként szerepelt az ülésen a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek védelmének kérdése. Itt is külön elemzést adott át a bizottságnak az RMDSZ, ugyanakkor döntés született arról, hogy az EDU keretén belül munkabizottságot hozzanak létre a kérdéskör vizsgálatára. Az RMDSZ jelezte, hogy részt kíván venni e munkabizottság tevékenységében, amelynek jelentését az EDU vezető szervei elé terjesztik.

Napirenden szerepeltek még az Európai Unió kiterjesztésének kérdése, illetve további tagországok helyzetjelentései.

A tanácskozás befejeztével Sir Geoffrey Pattie, a bizottság angol elnöke, Kuci Kullmann-Five, az EDU norvég alelnöke, Alexis Wintoniak, az EDU titkára sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vettek az RMDSZ-t képviselő Bodó Barna és Szabó Károly is.

 

***      1996. október 1-jén, délután 16 órától a szövetség bukaresti székházában találkozóra kerül sor az RMDSZ és a romániai nemzeti kisebbségi szervezetek képviselőinek részvételével. A tanácskozás célja a romániai magyarságot és az ország különböző etnikai közösségeit egyaránt foglalkoztató gondok megbeszélése, kölcsönös tájékoztatás a romániai nemzeti kisebbségek aktuális törekvéseiről. A találkozón Frunda György államfőjelölt bemutatja a hazai nemzeti kisebbségek érdekeit is szem előtt tartó választási programját.

 

***      Kedden, október 1-én délután 19 órai kezdettel, az RMDSZ bukaresti szervezetének rendezésében választási nagygyőlésre kerül sor a fővárosi Petőfi Kultúrházban. A találkozón bemutatkoznak az RMDSZ „regáti” megyékben és Bukarestben induló parlamenti képviselő- és szenátorjelöltjei. A rendezvény rendkívüli meghívottja Frunda György szenátor, az RMDSZ államfőjelöltje, aki bemutatja választási programját, az RMDSZ politikai kínálatát, és válaszol a bukaresti választópolgárok kérdéseire.

 

***      Frunda György szenátor, az RMDSZ államelnökjelöltje szerdán, október 2-án a bukaresti Írók Házában találkozik a fővárosi román értelmiség jeles képviselőivel. A kötetlen, koktélpartival, tombolával egybekötött találkozón, amelyre meghívást kapott a fővárosi román szellemiség, a bukaresti román írók, mővészek, tudósok színe-java, Frunda György  bemutatja az RMDSZ politikai ajánlatát, saját választási programját, valamint kabalababáját, a szemüveges kisoroszlánt, Oroszlánszívő Gyurikát, és válaszol a jelenlévők kérdéseire.