1996

1996. október 1., kedd IV. évfolyam, 877. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Operatív Tanácsa, Kampányelnöksége és Országos Kampánystábja köszönetét fejezi ki az összes megyei és területi RMDSZ-testületeknek, mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az RMDSZ az ország egész területén jelölteket állíthasson a parlamenti választásokra, részt vállaltak az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeinek kiválasztásában.

Nagyra értékeljük a Hargita megyei választópolgárok magatartását, akik, tanúságot téve elkötelezettségükről az RMDSZ programja és az általa képviselt demokratikus elvek iránt, jelentős számban vettek részt a megyéjükben megrendezett előválasztáson. Ugyanakkor elismerésünket fejezzük ki a csíkszéki, gyergyószéki és udvarhelyszéki RMDSZ-szervezeteknek az előválasztások sikeres megszervezéséért és lebonyolításáért.

Bízunk abban, hogy választópolgáraink ugyanilyen töretlen bizalommal támogatják jelöltjeiket a november 3-i választásokon is.

 

  1. szeptember 30.

 

     Az RMDSZ Operatív Tanácsa, Kampányelnöksége és Országos Kampánystábja

 

***      A Szenátus október 1-i ülésén tárgyalta le azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a Román Nemzeti Bankot, hogy nyújtson hitelt két fizetésképtelen, csődeljárással fenyegetett magán pénzintézetnek a Dacia Felix Banknak és a Credit Banknak, a 10 millió lejig terjedő betétek kamatostul történő visszafizetéséhez. A törvényjavaslat általános és szakaszonkénti vitája során Kozsokár Gábor szenátor rámutatott arra, hogy a kis betétesek védelmének ürügyén tulajdonképpen a felelőtlen, garancia nélküli hitelnyújtás, a bankcsalás és csalárd haszonszerzés közpénzen való szanálását rendeli el ezúton a törvényhozás. Bejelentette, hogy jelen formájában az RMDSZ-frakció nem fogadhatja el a törvénytervezetet. Ugyanezt az álláspontot képviselte Hajdu Gábor szenátor, aki felemlítette többek között, hogy az autóvásárlásra 1989-ig lefizetett összegek esetében a betétesekre nézve abszolút kedvezőtlen, végleges bírósági ítélet született időközben, s ha valóban a lakossági megtakarítások védelme volna az elsődleges szempont, akkor ezt a méltánytalanságot kellett volna előbb orvosolni.

Noha mások is – leginkább a Romániai Demokrata Párt részéről – támogatták a törvényjavaslat elvetését, a szenátorok többsége végül is megszavazta azt.

 

***      Szeptember 30-án, a Képviselőházban lezajlott a Közútak különalapjának létrehozásáról és felhasználásáról szóló törvénytervezet általános és cikkelyenkénti vitája. Az RMDSZ-frakció álláspontját az általános vitában Mátis Jenő Kolozs megyei képviselő fejtette ki, aki rámutatott a törvénytervezet fontosságára, figyelembe véve a közutak jelenlegi állapotát, de ugyanakkor az óriási késésre is, amellyel a kormány ezt a törvénytervezetet beterjesztette. Ez a mostani sietség a választási kampánnyal magyarázható – hangsúlyozta Mátis Jenő.

 

***      1996. szeptember 29-én ökumenikus istentisztelet keretében ünnepelték Szecselevárosban a honfoglalás 1100. évfordulóját. A helyi lutheránus templomban az igehirdetés után ünnepi mősor keretében fellépett a szecselevárosi vegyeskórus, Házy-Bakó Eszter Farkas Árpád verseket adott elő, emlékbeszédet mondott dr. Kötő József, az RMDSZ mővelődés- és egyházügyi alelnöke és Kisújszállás (Magyarország) testvérváros küldöttségének vezetője. Emléktábla- és kopjafaavatásra is sor került. Részt vettek az RMDSZ Brassó megyei képviselő- és szenátorjelöltjei: Kovács Csaba és Aranyosi István. A rendezvény szervezője a helyi RMDSZ-szervezet volt, Gödri János vezetésével.

 

                                                             Választási hírek:

 

***      Kolozs megyében folytatódtak a kampánygyőlések. Szeptember 29-én Bánffyhunyadon és Kőrösfőn Eckstein-Kovács Péter szenátorjelölt, Kónya-Hamar Sándor és Mátis Jenő képviselőjelölt találkozott a választókkal. Ugyanaznap Magyarvistán és Türén Újvári Ferenc és Papp Judit képviselőjelöltek, valamint Bitay Ferenc jelenlegi képviselő, Tordatúron Buchwald Péter szenátor-, valamint Bucur Ildikó és Székely István képviselőjelöltek vettek részt választási győlésen.

 

***      A Hunyad megyei kampány keretében szeptember 29-én Piskin és Bácsin szerveztek találkozókat a választókkal, amelyeken Segesvári Miklós képviselőjelölt és Eöry László szenátorjelölt mutatkozott be a helybéli választópolgároknak. Sztriszentgyörgyön ugyanaznap Fodor Endre és Eöry László szenátorjelöltek, valamint Segesvári Miklós, Csontos József, Hauer Erich és Kasler Pál képviselőjelöltek vettek részt választási győlésen és válaszoltak a hallgatóság kérdéseire.

 

***      Arad megyében szeptember 28-án Tokay György képviselőjelölt Kisperegen találkozott a választókkal, és válaszolt a helybélieket foglalkoztató kérdésekre.

 

***      Ugyancsak szeptember 28-án, Böndi Gyöngyike Máramaros megyei képviselőjelölt Máramarosszigeten vett részt kampánygyőlésen.

 

***      Bihar megyében is több községben, településen tartottak választási győlést az RMDSZ megyei képviselő- és szenátorjelöltjei. Szeptember 28-án Jákóhodoson dr. Csapó József szenátorjelölt és Szilágyi Zsolt képviselőjelölt találkozott a választókkal. A találkozón részt vett Pintér István megyei kampányigazgató is. Vasárnap, szeptember 29-én Érszalacson, a helyi RMDSZ szervezésében találkozott a választókkal Szilágyi Zsolt képviselőjelölt. Jelen voltak az RMDSZ helyi tanácsosai, Varga Gábor megyei elnök és Pintér István kampányigazgató. Kőrösréven ugyancsak vasárnap, szeptember 29-én, dr. Csapó József és Modok Gusztáv szenátorjelöltek vettek részt falugyőlésen, válaszoltak a helybélieket foglalkoztató kérdésekre, és közvetlen beszélgetésen közösen kerestek megoldást a helyi gondokra.