1996

1996. szeptember 27., péntek IV. évfolyam, 875. szám

***      Szeptember 26-án, csütörtökön ülésezett Marosvásárhelyen az RMDSZ Operatív Tanácsa, valamint az Országos Kampányelnökség.

  1. Az Operatív Tanács a szakértői bizottság jelentése alapján megalapozottnak tartott két Maros megyei óvást, és a Szövetségi Képviselők Tanácsa 1996. július 14-i Határozata III. fejezetének 3. pontja értelmében elrendelte a Területi Küldöttek Tanácsának összehívását és a képviselőjelölti lista újratárgyalását, tiszteletben tartva a testület saját Mőködési Szabályzata 43. pontjának második bekezdését. Az ülést 1996. szeptember 29-ével bezárólag meg kell tartani.
  2. Ugyanakkor az Operatív Tanács elrendelte a Krassó-Szörény megyei jelöltlista újratárgyalását.
  3. Az Operatív Tanács véglegesnek tekintette a megyék többségében már összeállított jelöltlistákat. Eddig a szövetségi elnök a következő jelöltlistákat írta alá: Fehér, Arad, Argeő, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Brőila, Cőlőraői, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviőa, Dolj, Galac, Giurgiu, Gorj, Hunyad, Ialomiőa, Ilfov, Máramaros, Olt, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vrancea megyék és Bukarest. Ezeket a listákat a Szövetségi Elnöki Hivatal továbbította a megyéknek letételre.
  4. Az Országos Kampányelnökség elfogadta az RMDSZ választási programját és az államelnökjelölt programját.

 

***      A Maros megyei RMDSZ elnökének, a TKT elnökének, az EKT elnökének és a TET elnökének 1996. szeptember 26-án keltezett, a benyújtott óvásokkal és az Operatív Tanács munkájával kapcsolatos Nyilatkozatára az Operatív Tanács a következő Közleményben válaszolt:

 

                                                              KÖZLEMÉNY

 

Az Operatív Tanács összehívása a jelöltállításokkal kapcsolatos óvások tárgyában nem indokolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik legmagasabb döntéshozó testületének negatív minősítését. Az Operatív Tanács ülésezése az SZKT határozatának értelmében minden óvás esetében kötelező. Az Operatív Tanács figyelmezteti a Maros megyei RMDSZ vezetőségét, hogy az 1996. szeptember 26-i Nyilatkozatának hangneme és kitételei politikailag és etikailag elhibázottak és a választások előtti időszakban igen károsak. Az Operatív Tanács fenntartja magának a jogot, hogy ezt a kérdést egy későbbi időpontban részleteiben megfelelő fórumokon újratárgyalja. Ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy a Maros megyei illetékes testületek az elnökök Nyilatkozatát elemezzék és megvitassák.

 

  1. szeptember 26.

                                                                                                Az RMDSZ Operatív Tanácsa

 

 

***      Az RMDSZ választási kampányának keretében e hét végén Bihar megyében több községben is sor kerül választási győlésekre. Szeptember 28-án, szombaton Jákóhodoson, szeptember 29-én, vasárnap Szalacson Szilágyi Zsolt képviselőjelölt és Pintér István megyei kampányfőnök találkozik a választókkal, Körösréven pedig szeptember 29-én, vasárnap Modok Gusztáv szenátorjelölt vesz részt kampánygyőlésen.

 

***      1996. szeptember 27-én a Szatmár megyei és városi RMDSZ szervezésében sajtófogadást tartottak a szatmárnémeti Korzó vendéglőben. A találkozón részt vettek az RMDSZ Szatmár megyei képviselő- és szenátorjelöltjei.