1996

1996. szeptember 3., kedd IV. évfolyam, 858. szám

***               1996. augusztus 31-én, Csíkszépvizen ülésezett az RMGE Országos Elnöksége. Az ülésen az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének képviseletében Náznán Jenő gazdasági ügyvezető alelnök volt jelen. Az RMDSZ Mezőgazdasági Osztálya és az RMGE közötti kapcsolat körvonalazásán kívül napirendre került az RMGE gazdasági vállakozásainak elemzése; a programtervezetek vitája és elfogadása, a Pro Professione-Transilvaniae Alapítvány kuratóriumának összeállítása; a támogatások elszámolása.

A találkozó után hasznos eszmecserére került sor Tusnádon a Nádas, magántőkével mőködő mezőgazdasági társaság vezetőségével.

 

***               Mint már jelentettük, pénteken, augusztus 30-án, Kolozsváron ülésezett a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa. Az ülésen részt vett Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök is. Napirenden az őszi parlamenti választások előkészítése szerepelt. Az SZKT jelöltállítást szabályozó határozatának értelmében a TEKT megallgatta  a jelöltállításról szóló, a területi szervezetek részéről elhangzott jelentéseket és elvégezte a szövetségi érdekeket figyelembe vevő egyeztetést. A résztvevők megállapították, hogy a listák összességükben kiegyensúlyozottak, megfelelnek a szövetségi érdekeknek. Örvendetes az egyházak képviselőinek, illetve a hölgyjelöltek számának növekedése, viszont sajnálatos módon több értékes politikus lemaradt a listákról az állandó megyebeli lakhely kötelező kritériuma miatt.

***               1996. augusztus 31-én zajlott le a Hunyad megyei Csernakeresztúron a bukovinai székelyek letelepedésének 85. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepség. Ennek keretében ökumenikus istentiszteletre került sor a helyi római katolikus templomban, majd a meghívottak: Schreiber István, a Hunyad megyei EMKE elnöke, Balogh Ferenc, az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztályának főelőadója, továbbá Déva város polgármestere és a helyi ortodox lelkész méltatták az eseményt. Az istentisztelet után Déva város polgármestere leleplezte a templom előtt felállított emlékkeresztet, majd Szabó Péter csernakeresztúri születéső római katolikus pap felszentelte a keresztet.

A rendezvényen részt vett Takács Csaba ügyvezető elnök, dr. Kötő József mővelődés- és egyházügyi alelnök, Borbély Márton, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke, Laskay Sándor mővelődés- és egyházügyi előadó, bel- és külföldi vendégek.

Délután a helyi mővelődési házban ünnepi mősorban lépett fel a Csernakeresztúri Hagyományőrző Csoport és a batonyai Népdalkör.

 

***               1996. augusztus 31-én, az RMDSZ Arad megyei szervezete bővített választmányi ülésén összeállította a parlamenti jelöltlistákat. A titkos szavazás eredményeképpen kialakult szenátori- és képviselői listák első három helyezettje: Hosszú Zoltán, Ujj János és Csiszter Kálmán, illetve Tokay György, Bognár Levente és Nagy Sándor. A szövetségi elnök megbízottjaként jelen volt Kötő József ügyvezető alelnök.

 

***               1996. szeptember 1-én, a nagybányai RMDSZ szevezésében sor került a hagyományos koltói Petőfi ünnepségre.