1996

1996. szeptember 2., hétfő IV. évfolyam, 857. szám

***               A múlt hét csütörtökére meghirdetett és objektív okok miatt  elmaradt sajtóértekezletre hétfőn, szeptember 2-án délben került sor az RMDSZ bukaresti székházában. A sajtóértekezleten Markó Béla szövetségi elnök mellett részt vett Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje, Szabó Károly, a szenátusi frakció vezetője, Vida Gyula, a képviselőházi frakció elnöke, valamint Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa és Frunda György választási kampányának vezetője.

Miután bemutatta a résztvevőket, Markó Béla bevezetőjében röviden beszámolt Ion Iliescu államfőnek a parlamenti pártokkal tartott múlt csütörtöki konzultációjáról a román-magyar alapszerződés kérdésében és az RMDSZ-nek a cotroceni-i találkozón kifejtett véleményéről. Hangoztatta, hogy ez az álláspont az Operatív Tanács Állásfoglalásából már ismert: az RMDSZ az alapszerződés mielőbbi megkötését szorgalmazza, úgy értékeli, hogy a szerződés jelenlegi formájában számos pozitív rendelkezést tartalmaz, amelyek – ha megvan hozzá a reális politikai akarat – jelentős nyitást tesznek lehetővé a kisebbségi kérdés rendezésében, ugyanakkor számunkra elfogadhatatlan az Alapszerződésbe (az RMDSZ következetes kiállásának eredményeként is) belefoglalt 1201-es Ajánláshoz főzött magyarázó jegyzet, valamint az, hogy a dokumentum nem tesz említést az elkobzott egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatásáról. A szövetségi elnök bejelentette, hivatalos meghívót kapott Gál Zoltántól, a Magyar Országgyőlés elnökétől, hogy  vegyen részt – esetleg több társával együtt – az Országgyőlés rendkívüli ülésén, amelyen megvitatják a román-magyar alapszerződést, és ennek a meghívásnak természetesen eleget tesz. Elmondta továbbá, hogy az RMDSZ tulajdonképpen már megkezdte a választási kampányt, a területi szervezetekben javában folyik a jelöltlisták összeállítása, és a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának múlt heti ülése örömmel állapíthatta meg, hogy a választási előkészületek minden megyei és területi szervezetben komolyan folynak. Markó Béla egyben bejelentette, hogy szeptember 6-án Marosvásárhelyen együttes rendkívüli ülést tart az SZKT és a SZET az alapszerződés kérdésében, ugyanaznap pedig sor kerül Frunda György államelnökjelölt kampánynyitó nagygyőlésére is.

Szabó Károly szenátor figyelmeztetett arra, hogy a választási kampány minden bizonnyal rányomja bélyegét a Parlament ma megnyíló, utolsó ülésszakának törvényalkotói munkájára, és abbeli meggyyőződésének adott kifejezést, hogy a társadalomnak egyáltalán nem érdeke olyan törvények elfogadása, amelyeket a következő törvényhozó testület majd hatálytalanít.

A hazai politikai élet aktuális eseményeiről szólva Markó Béla megelégedéssel nyugtázta, hogy a kormánypárt létrehozta az SZDRP Polgármestereinek és Tanácsosainak Ligáját, ami feltétlenül bizonyos irányban való, üdvösnek mondható elmozdulást jelent, ám ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra az éles RMDSZ- és magyarellenes kampányra, amelyet az RMDSZ hasonló konzultatív testületének létrehozása váltott ki több mint két és fél évvel ezelőtt, 1994 januárjában.

Kérdésre válaszolva Markó Béla elmondotta, eddig nem kapott felkérést arra, hogy szólaljon fel a Magyar Országgyőlés rendkívüli ülésén, amelyen mint a Román Parlament tagja vesz részt. Egy ilyen felkérés megtisztelő lenne számára, de nem kezdeményezte, hiszen nem is kezdeményezheti az ilyesfajta megnyilatkozást.

Egy az Iliescu harmadik államelnöki mandátumával kapcsolatos RMDSZ-véleményt firtató kérdésre Frunda György adott jogszerő választ: ez a kérdés, ha felmerül, az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik, másrészt mint lehetséges vetélytárs, nem tartaná erkölcsösnek, ha tagadná ellenfelének jogát a jelölésre. Szabó Károly az SZDRP elnökének, Oliviu Ghermannak a nyilatkozatát, miszerint az 1992/69-es választási törvény nem alkotmányos, frappánsan politikai viccnek minősítette, és hozzátette, hogy eszerint a romániai demokrácia valóban eredeti.

Arra a kérdésre, tervez-e választási szövetséget valamely párttal az RMDSZ, Markó Béla kifejtette, érdekvédemi szervezetünk nem köt választási szövetséget senkivel, a választások után azonban keresni fogja a partnereket, a szövetségeseket, hiszen meggyőződése, hogy az ország általános problémái, akárcsak a magyar nemzeti közösség sajátos problémái, csakis a romániai demokratikus erők összefogásával oldhatók meg. Ami a román-magyar alapszerződés aláírásának színhelyét illeti, ezt az RMDSZ nem tartja tartalmi kérdésnek – jelentette ki végezetül a szövetségi elnök.

 

***               Az RMDSZ szenátusi csoportja már az őszi ülésszak első napján, hétfőn, szeptember 2-án megtartotta szokásos ülészakonkénti tisztújító ülését. A frakció ismét Kozsokár Gábort javasolta a Szenátus Állandó Bizottságának titkári tisztjébe az utolsó ülésszakra. A frakció megválasztotta az új vezetőséget, amely a szavazás eredményeként a következő: frakcióelnök – Verestóy Attila, alelnök – Szabó Károly, titkár – Buchwald Péter.

***               Hasonlóképpen megtartotta tisztújító ülését az RMDSZ képviselőházi csoportja is. A frakció az Állandó Bizottság titkárává az RMDSZ részéről ismét Kónya-Hamar Sándort jelölte. Változatlan maradt a frakció vezetőségének összetétele: elnök: Vida Gyula, alelnökök: Pécsi Ferenc és Szilágyi Zsolt, titkár: Fekete Zsolt.