1996

1996. szeptember 26., csütörtök IV. évfolyam, 874. szám

***      Az Operatív Tanács a szakértői bizottság jelentése alapján megalapozottnak tartott két Maros megyei óvást, és a Szövetségi Képviselők Tanácsa 1996. július 14-i határozata III. fejezetének 3. pontja értelmében elrendelte a Területi Küldöttek Tanácsának összehívását és a képviselőjelölti lista újratárgyalását, tiszteletben tartva a testület saját mőködési szabályzata 43. pontjának második bekezdését.

Az ülést 1996 szeptember 29-ével bezárólag meg kell tartani.

 

***      A Szenátus szeptember 26-án sürgősségi eljárással vette föl napirendjére a Román-magyar alapszerződés ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. A sürgősségi eljárás érdembeli vitát nem tett lehetővé, minden egyes frakció egyetlen, közös állásfoglalás kifejtésére volt jogosult. Az RMDSZ-frakció nevében Szabó Károly szenátor kiemelte, hogy a félretájékoztató sajtóközleményekel ellentétben az RMDSZ sohasem ellenezte az alapszerződés megkötését. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az alapszerződés aláírásának másnapján közzétett ide vonatkozó RMDSZ-állásfoglalásban a pozitív kitételek elismerése mellett fenntartások is megfogalmazódtak. Az a megszorító értelmezésmód, amellyel az 1201-es Ajánlást beemelték a szerződésbe, azzal fenyeget, hogy annak lényege sikkad el. Ezenkívül az egyházi és közösségi javak visszajuttatására és a kollektív jogokra vonatkozó szövegek kihagyása indokolja azt, hogy az RMDSZ-szenátorok nem támogathatják fenntartás nélkül ezt a dokumentumot.

A Szenátus végül 86 szavazattal, 13 ellenszavazattal és 3 tartózkodással ratifikálta a román-magyar alapszerződést.

Jelenlevő szenátoraink közül dr. Csapó József és Hosszú Zoltán ellenszavazatot adott le, Kozsokár Gábor és Szabó Károly tartózkodott, Gazda István nem szavazott.

 

***      Az ET Parlamenti Közgyőlésének Jogi Bizottsága szeptember 26-i strasbourgi ülésén napirenden szerepelt Románia kérdése is. A román kormány válaszolt a Jansson-jelentésre. A kormány válaszát és a RMDSZ már korábban, ez év júniusában letett Állásfoglalását kiosztották a bizottság tagjainak, és a kérdés megvitatását elhalasztották a Jogi bizottság következő, 1996. november 6-án tartandó ülésére.

 

***      Frunda György államelnökjelölt szombaton, szeptember 28-án Máramaros megyében folytatja kampánykörútját. Útjára elkíséri két tanácsosa, Borbély László és Tokay György képviselők. Frunda György és a kíséretében lévő tisztségviselők Máramarosszigeten (15.30 órakor), Nagybányán (18 órakor) lakossági fórumokon mutatják be az RMDSZ elnökjelöltjének választási programját, illetve a szövetség politikai törekvéseit, célkitőzéseit.

Az RMDSZ választási kampányának keretében Frunda György elnökjelölt vasárnap, szeptember 29-én Bihar megyében Érköbölkúton délután fél egy órai kezdettel, Székelyhídon pedig 16 órai kezdettel találkozik választóival, mutatja be programját és válaszol a lakosság kérdéseire. Erre az útjára is elkísérik Borbély László és Tokay György, továbbá az RMDSZ Bihar megyei szervezetének képviselői.