1996

1996. szeptember 24., kedd IV. évfolyam, 872. szám

***      Frunda György szenátor, az RMDSZ államfőjelöltje ezen a héten Strasbourgban részt vesz az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlése Jogi Bizottságának munkálatain. A Jogi Bizottság ezen az ülésén megtárgyalja Gunnar Jansson finn képviselőnek, az ET romániai raportőrének Jelentését arról, miképpen teljesíti Románia az ET-ba való felvételekor vállalt kötelezettségeit, illetve az európai szervezet kritériumait.

 

***      Az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöke kinevezte az 1996. évi parlamenti választásokat előkészítő helyi kampánystábot. A 7 tagú stáb vezetője Dávid Sándor, szóvivője Fábián Helén, sajtófelelőse Kocsis Károly. A kézdivásárhelyi szervezet mindazok jelentkezését várja, akik önzetlenül, önkéntesként kívánnak segíteni egy jó választási kampány megszervezésében, továbbá felkéri a tagságot, valamint az RMDSZ szimpatizánsait, a város lakosságát, hogy lehetőség szerint, mindannyiunk közös érdekeiért – akár anyagilag is – támogassák az RMDSZ célkitőzéseit.

 

***      Varga Attila Szatmár megyei képviselő szeptember 24-én, kedden, a napirend előtti felszólalások során politikai nyilatkozatban reagált a Vallásügyi Államtitkárság 1996. augusztus 26-án közzétett terjedelmes közleményére, amely cinikusan meghamisítja a valóságot és megkísérli elkendőzni a kormány diszkrimináló magatartását a történelmi magyar egyházakkal szemben. Az RMDSZ képviselője szóvá tette, hogy miután Ilie Fonta vallásügyi államtitkár, illetve a Bihar megyei prefektus megpróbálta megakadályozni a Református Magyarok III. Világtalálkozójának megtartását Romániában, az Államtitkárság idézett közleményében azt állítja, hogy a romániai református egyház számára „minden feltételt biztosítottak a Világtalálkozó megszervezéséhez és lebonyolításához”. Rámutatott arra, hogy a Közlemény megtévesztő adatokkal kísérli meg félrevezetni a hazai és nemzetközi közvéleményt a történelmi magyar egyházaknak a román állam által nyújtott támogatásával, az egyházi és történelmi mőemlékek restaurálásával, valamint az egyházi javak államosításával, az elkobzott javak visszaszolgáltatásával kapcsolatban, illetve hamis beállításban mutatja be a történelmi magyar egyházak helyzetét.