1996

1996. szeptember 23., hétfő IV. évfolyam, 871. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

  1. szeptember 26-án, csütörtökön délelőtt 11 órára, az SZKT július 4-i, a parlamenti jelöltállításra vonatkozó határozatának értelmében, a marosvásárhelyi elnöki irodába összehívom az RMDSZ Operatív Tanácsát.

 

Bukarest, 1996. szeptember 23.

 

                                                                                                                                Markó Béla

                                                                                                                szövetségi elnök

 

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

  1. szeptember 26-án, csütörtökön délelőtt 10 órára a marosvásárhelyi elnöki irodába összehívom a Kampányelnökséget.

 

Bukarest, 1996. szeptember 23.

 

                                                                                                                                Markó Béla

                                                                                                                szövetségi elnök

 

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége 1996. szeptember 20-án tartott soros ülésén nagyra értékelte, hogy az RMDSZ több mint 140 ezer aláírást győjtött Frunda György államelnökjelöltként történő bejegyzéséhez. Ugyanakkor az Országos Kampánystáb tagjai tájékoztatást adtak a jelöltállítások helyzetéről, a kapcsolattartásról a területi szervezetekkel, különös tekintettel a választási törvényben előírt tennivalókra, a médiakampányról, a választási plakátok és más propagandaanyagok terjesztéséről. A testület a fentiekkel kapcsolatban meghozta a hatáskörébe tartozó szervezési intézkedéseket. Ugyanakkor, Takács Csaba ügyvezető elnök javaslatára, felkéri az RMDSZ-polgármestereket, hogy vegyenek részt hatékonyan a kampány és a választási propaganda megszervezésében.

Az Ügyvezető Elnökség döntött arról, hogy szakértői csoportot hoz létre a román-magyar alapszerződés előírásainak, valamint a szerződéssel jogi érvényre emelkedett nemzetközi dokumentumok elemzésére, az ezekből következő jogok meghatározására és a gyakorlásukat biztosító törvények, törvénymódosítások, rendeletek és határozatok szövegjavaslatának megfogalmazására.

A továbbiakban Kötő József mővelődés- és egyházügyi alelnök ismertette a közösségi javak felleltározására kezdeményezett tevékenység helyzetét. Ezzel kapcsolatban az ÜE döntött az RMDSZ-biztosi minőséget igazoló felhatalmazások kibocsátásáról a területi szervezetek által kijelölt személyeknek, hogy beszerezhessék az elkobzott közösségi javak tulajdonjogát igazoló dokumentumokat a 136-os kormányrendelet értelmében. Felhívással fordul a területi szervezetekhez, hogy az ÜE korábbi körlevele értelmében szorgalmazzák a megyei és a helyi bizottságok létrehozását, ott, ahol ez még nem történt meg.

Béres András oktatási alelnök előterjesztése nyomán az Ügyvezető Elnökség elfogadta – az RMDSZ oktatási stratégiájának megfelelően – egy partiumi és egy székelyföldi alapítványi egyetem-hálózat létrehozásának koncepcióját, amelyet véleményezésre eljuttatnak az SZKT és a SZET illetékes szakbizottságaihoz. Az oktatási alelnök a közeljövőben konzultációkat folytat a konkrét szervezési kérdésekről az érdekelt

civiltársadalmi szervezetekkel és egyetemi oktatókkal. Ugyanakkor az Ügyvezető Elnökség megbízta az oktatási alelnököt, hogy folytassa megbeszéléseit a Bolyai Társasággal és az Erdélyi Múzeum Egyesülettel a Babeő-Bolyai Egyetemen folyó magyar nyelvő oktatás fejlesztéséhez, valamint az önálló Bolyai Egyetem visszaállításához szükséges szakmai-személyzeti feltételek biztosításának módozatairól.

 

Kolozsvár, 1996. szeptember 20.

 

                                                                                                                        Takács Csaba

                                                                                                                       ügyvezető elnök

 

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnöksége és az Országos Kampánystáb köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik – elismerve és vállalva Szövetségünk célkitőzéseit – aláírásukkal támogatták Frunda György jelölését Románia államelnöki tisztségére.

 

Kolozsvár, 1996. szeptember 20.

 

                                                                                                             Takács Csaba

                                                                                                            kampányigazgató

 

***      1996. szeptember 21-22-én Torockón találkozóra került sor a Romániai Magyar Népfőiskolai Társaság, a Budapestkörnyéki Népfőiskolai Szövetség, valamint a Magyar Mővelődési Intézet tagjai között. A magyar küldötséget Kemény Bertalan, a szövetség elnöke, valamint Földeák András, a Magyar Mővelődési Intézet nemrég kinevezett igazgatója vezették. A találkozó célja kapcsolatfelvétel volt a hazai magyar felnőttképzés terén ügyködő közmővelőkkel, akik Kolozsvárról, Enyedről és Marosvásárhelyről érkeztek Torockóra. Az egy és fél napos találkozón a társaságok kölcsönösen tájékoztatták egymást arról, hogy a közmővelődési életnek milyen területét fedezik le Magyarországon, illetve Romániában. A társaságok a jövőbeni együttmőködés terén vállalták, hogy kölcsönösen fogják tájékoztatni egymást  tevékenységeikről, biztosítanak helyeket egymásnak rendezvényeiken, kölcsönösen támogatják egymást partnerkapcsolatok kiépítésében hazai és külföldi szervezetekkel. Konkrét javaslat hangzott el a beszélgető körök moderátorainak a képzésére, valamint amatőr videofilmes-, illetve falugondnokképző népfőiskola rendezésére. Az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főósztályát Dáné Tibor Kálmán mővelődési előadó, a Romániai Magyar Népfőiskolai Társaság titkára képviselte.

 

                                                             Választási hírek:

 

***      Frunda György szenátor, az RMDSZ  államelnökjelöltje ezúton fejezi ki ki meleg köszönetét mindazoknak, akik aláírásukkal támogatták jelölését az államfői tisztségre. Ugyanakkor kéri az RMDSZ-tagságot és szimpatizánsokat, mindazokat akik magukénak vallják szövetségünk céljait, a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét, az ország demokratizálásának és európai integrációjának ügyét, magyarokat és nem magyarokat, hogy november 3-án menjenek el szavazni, és szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire.

 

***      Marosvásárhelyen 1996. szeptember 21-én alakították ki a képviselőházi és a szenátusi jelöltlistákat. Az első (selejtező) fordulóban a Területi Képviselők Tanácsa és a Területi Egyeztető Tanács tagjai, a második (helyosztó) fordulóban a TKT tagjai szavaztak. Eredmény:

Szenátorjelöltek:

  1. Markó Béla 37 szavazat     92,50%
  2. Frunda György 32 szavazat     80,00%
  3. dr. Kincses Előd 11 szavazat     27,50%

Képviselőjelöltek:

  1. Kerekes Károly 38 szavazat     95,00%
  2. dr. Kelemen Attila 36 szavazat     90,00%
  3. dr. Kakassy Sándor 33 szavazat 82,50%
  4. dr. Elek Barna 28 szavazat     70,00%
  5. Borbély László 25 szavazat     62,50%

 

***      1996. szeptember 23-án ülésezett a Maros megyei RMDSZ Operatív Tanácsa. Döntés született arról, hogy szeptember 25-re kidolgozzák a parlamenti választások részletes kampánytervét.

 

***      Szeptember 22-én, vasárnap, a templomoknál osztott szórólapokon fordult a választókhoz a Szatmár megyei RMDSZ.

 

***      Szombaton, szeptember 21-én, a Kolozs megyei Mérán, Szucságon, Vistán, Türén, Gorbón és Egeresen került sor egyeztetésre és a kampányterv megbeszélésére Rollinger Ágnes és Boros János Kolozs megyei képviselőjelöltek részvételével.

 

***      Szeptember 22-én, vasárnap, a Kolozs megyei Esztényben, Kendilónán, Alsótökön, Felsőtökön, Magyarköblösön, Borsán és Kalotaszentkirályon találkoztak falugyőlések keretében választóikkal Eckstein-Kovács Péter és Buchwald Péter szenátor-, illetve Kónya-Hamar Sándor, Mátis Jenő, Boros János, Pálffy Károly, Molnos Lajos és Rollinger Ágnes képviselőjelöltek.