1996

1996. október 9., szerda IV. évfolyam, 883. szám

***      Október 6-án Krassó-Szörény megyében, Boksánbányán (Bocőa) is az RMDSZ jelöltjeinek jelenlétében emlékezett meg a helyi közösség a tizenhárom aradi vértanúról. A németboksáni római katolikus temetőben lévő Negyvennyolcas obeliszknél immár másodszor tartották meg a koszorúzással egybekötött ünnepséget, amely – akár a tavalyi – az ökumenizmus jegyében zajlott le, jelen lévén és szolgálván Jäger Béla római katolikus plébános és Makkai Botond református lelkipásztor mellett a görög-keleti (ortodox) és görög-katolikus egyház papjai is. Az ünnepségen megjelent Petru Mureőan, a város alpolgármestere, az RMDSZ helyi és megyei elnöke és választmányának tagjai, a Krassó-Szörény megyei RMDSZ-jelöltek, a helybeli Német Demokrata Fórum elnöke, illetve több demokratikus párt helyi küldöttsége.

 

***      1996. október 8-án, kedden a Maros megyei RMDSZ és a marosvásárhelyi 8-as számú körzet szervezésében ünnepi mősor keretében emlékeztek meg az aradi vértanúkról, valamint az 1956-os, október 23-i forradalomról. A mősorban felléptek: Kilyén Ilka színmővésznő, a Vox Humana, a Bernády és a Nagy István kórus, valamint a Kistemplom kórusa, a 15-ös és a 17-es sz. iskola diákjai. A rendezvényen részt vettek: Fodor Imre polgármester, dr. Kelemen Attila és Kerekes Károly képviselőjelölt, Zonda Attila megyei RMDSZ-elnök, Kolcsár Sándor unitárius esperes, a Körzeti Elnökök Tanácsának elnöke, Szekeres Erzsébet és Gál Éva megyei alelnökök, valamint a marosvásárhelyi RMDSZ-körzetek elnökei.

 

                                                              Kampányhírek:

 

***      Október 8-án, kedden Markó Béla szövetségi elnök Háromszékre látogatott. Reggel 9 órakor Sepsiszentgyörgyön a megye polgármestereivel, valamint megyei és városi tanácsosokkal, délben 12 órakor a megye magyar vállalkozóival találkozott. Kézdivásárhelyen délután 5 órai kezdettel került sor a helyi kampánynyitó nagygyőlésre, melynek díszvendége a szövetségi elnök, a város szülötte volt. A háromszéki jelöltek közül Puskás Bálint és Német Csaba szenátorjelöltek, valamint Birtalan Ákos, Tamás Sándor, Márton Árpád, Bardócz Veress Béla és Balogh Árpád képviselőjelöltek vettek részt. Megnyitóbeszédet Szigethi István, a város polgármestere, záróbeszédet Orbán Árpád, a Megyei Tanács elnöke mondott. Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ választási programjáról beszélt és az összefogás, a választásokon való részvétel szükségességét hagsúlyozta, különös tekintettel arra, hogy a kampány során a szövetséget mindenfelől támadások érik, súlyosan diszkriminálják. A jó hangulatú győlésen sok kérdés és „útravaló” hangzott el. A kampánynyitó után a vendégek és a jelöltek a helyi Corso kávéházban a kézdivásárhelyi vállalkozók klubjának tagjaival találkoztak. Este Csernáton községbe látogatott el a szövetségi elnök, Orbán Árpád megyei tanácselnök, valamint a szenátor- és képviselőjelöltek kíséretében, ahol a vendégek népes hallgatóság előtt válaszoltak a feltett kérdésekre, vázolták a választási programot.

 

***      Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje október 7-én Szeben megyébe látogatott. A kampánykörút első állomása Medgyes volt, ahol a helyi választott önkormányzati tistzségviselőkkel, a város polgármetsrével, alpolgármesterével, tanácsosaival tartott megbeszélést, majd több mint 300 főnyi közönség előtt, lakossági fórumon román és magyar nyelven mutatta be választási programját az RMDSZ elnökjelöltje. Több kérdést román nyelven intéztek a vendéghez, aki ugyancsak románul válaszolt azokra.

Útban Szeben felé Frunda György Kiskapuson találkozott a helyi RMDSZ-szervezet képviselőivel, a város önkormányzati tisztségviselőivel.

A megye székhelyén Frunda Györgyöt a megye prefektusa, a megyei RMDSZ elnöke és más helyi hivatalosságok fogadták. A szebeni lakosággal létrejött találkozón zsúfolt terem előtt Frunda György bemutatta választási programját és válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

Szeben megyei látogatása során Frunda György találkozott és megbeszélést folytatott dr. Paul Philippivel, a Német Demokrata Fórum elnökével.

 

***      Október 9-én, szerdán Frunda György szenátor, az RMDSZ államelnökjelöltje meglátogatta a TIB ’96 nemzetközi vásárt. A látogatásra elkísérte választási kampánystábjának több tagja: Borbély László, Tokay György, székely Ervin képviselők és Hajdú Gábor szenátor.  Több ipari és kereskedelmi vállalat standja után, Frunda György és kampánystábja meglátogattá Ausztria és Németország standjait, majd megtekintették a kiállítás magyar standját, ahol az RMDSZ államfőjelöltjét és képviselőit Szőcs Ferenc, Magyarország bukaresti nagykövete fogadta.

 

***      Bihar megyében október 12-én, szombaton a következő településeken kerül sor a választási győlésekre: Keresztúr (17.00 óra), Érkörtvélyes (15.00 óra), Érsemjén (18.00 óra), Bors, Biharszentjános és  Nagyszántó (18.00 óra).

Vasárnap, október 13-án Belényesen (10.00 óra), Várasvenesen (13.00 óra), Belényessonkojoson (16.00 óra), Nyüveden (12.00 óra), Kiskerekiben, Asszonyvásárában és Érszőllősön (12.00 óra), Tótiban (16.00 óra) tartanak kampánygyőlést.

A találkozókon részt vesznek a Bihar megyei szenátor- és képviselőjelöltek.

 

***      Október 10-én, csütörtökön Déván, az RMDSZ székházában választási közgyőlésre kerül sor délután 6 órától, amelyen részt vesznek a Hunyad megyei RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjei.