1996

1996. október 8., kedd IV. évfolyam, 882. szám

***      Vasárnap, október 6-án Hunyad megyében több városban tartott kampánygyőlést az RMDSZ. Délelőtt Petrillán a Hunyad megyei RMDSZ-jelöltek mutatkoztak be a zsilvölgyi magyarságnak. Délután Déván, este Vajdahunyadon Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, és Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje jelenlétében mutatkozott be Fodor Endre és Eöry László szenátorjelölt, valamint Segesvári Miklós, Hauer Erich és Winkler Gyula képviselőjelölt.

Vajdahunyadon a református templomban emlékünnepélyre került sor az aradi vértanúk tiszteletére, amelyen részt vettek az RMDSZ országos vezetői is.

A rendkívül nagy érdeklődés mellett lezajlott lakossági fórumokon Markó Béla szövetségi elnök kifejtette, nem véletlen, hogy az RMDSZ országos vezetői rövid időn belül másodszor találkoznak a Hunyad megyei választókkal, hiszen érdekvédelmi szervezetünk kiemelten foglalkozik a szórványmagyarság gondjaival, lévén hogy ez a csoport van kitéve leginkább az asszimilációnak. Takács Csaba ügyvezető elnök, kampányigazgató ismertette az RMDSZ választási programját, majd Frunda György következett, aki tekintettel arra, hogy Hunyad megye lakosságának döntő többsége a nehéziparból él, részletesen ismertette gazdasági és szociális programját, amely konkrét megoldásokat ajánl a gazdaság restrukturálására és a szociális védelem hatékonyságának növelésére. Az RMDSZ vezetői és a megyei jelöltek találkoztak a helyi vállalkozókkal is.

 

***      Október 5-én, szombaton az RMDSZ Kolozs megyei vezetői, Mátis Jenő és Kónya- Hamar Sándor képviselők, valamint Molnos Lajos, Boros János és Szatmári Tibor képviselőjelöltek koszorút helyeztek el Szamosfalván, az aradi vértanúkkal egyidőben kivégzett Mádéfalvi Tamás András alezredes és Csíkszentmihályi Sándor László őrnagy emlékmővénél.

Ugyanaznap Molnos Lajos megyei elnök, képviselőjelölt és Kónya-Hamar Sándor képviselő Kidében találkozott a választókkal.

 

***      Október 6-án, vasárnap a Kolozs megyei RMDSZ-listákon szereplő jelöltek 11 településen találkoztak a választókkal. A mezőgazdaságnak kedvező időjárás ellenére is általában nagy érdeklődés mellett zajlottak le az istentiszteletet követő találkozók a Szamosújvár vonzáskörzetéhez tartozó Ördöngösfüzesen, Széken, Cegén, Szépkenyerőszentmártonban, Keresztesvölgyben, Katonán, Melegföldváron és Feketelakon. A találkozókon jelen volt Kónya-Hamar Sándor, Mátis Jenő és Bitay Levente képviselő, Eckstein-Kovács Péter szenátorjelölt, Papp Judit, Bucur Ildikó, dr. Újvári Ferenc, Vekov Károly, Farkas Zoltán és Szatmári Tibor képviselőjelölt. Az Egeres községhez tartozó Bogártelkén istentiszteleten és konfirmáláson vett részt Boros János és Rollinger Ágnes. Az egyházi szertartás után a jelöltek bemutatkoztak a választóknak, majd Kónya-Hamar Sándorral együtt Tordaszentlászlón, valamint Magyarfenesen találkoztak a választókkal.

 

***      Bihar megyében október 7-én, hétfőn dr. Csapó József és Molnár Imre szenátorjelölt, valamint Rákóczi Lajos és Szilágyi Zsolt Érmihályfalván mutatkoztak be választóiknak.

 

***      Október 7-én, hétfőn Pécsi Ferenc képviselő Szatmárpálfalván, Amacon, Ombódon és Pettyénben találkozott a települések RMDSZ-vezetőivel és tanácsosaival. A találkozókon megbeszélték a helyhatósági választások tapasztalatainak fényében a novemberi általános és elnökválasztásokkal kapcsolatos teendőket. Szó esett arról, miért fontos, hogy az RMDSZ elnökjelöltet állított. Pécsi Ferenc hangoztatta, hogy az utóbbi évek politikai fejleményei, Románia euro-atlanti integrációs törekvései, a román-magyar alapszerződés aláírása szükségessé teszik, hogy az RMDSZ erősítse jelenlétét a romániai politikai életben. A találkozókon részt vett Balvinszky Sándor amaci református lelkipásztor, Szatmár megyei tanácsos.