1996

1996. október 23., szerda IV. évfolyam, 893. szám

Választási hírek:

*** Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, kampányigazgató és Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje október 23-án Kovászna megyébe, Erdővidékre látogatott. A látogatás, amelyen részt vettek a Kovászna megyei RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjei, valamint az államelnökjelölt kampánystábjának több tagja, két történelmi esemény, az 1956-os magyar fordalom 40-ik, valamint a Honfoglalás 1100. évfordulója jegyében zajlott. Vargyason több száz ember várta és tapssal fogadta az RMDSZ vezetőit. A találkozó külön momentuma volt, amikor egy 1956-os elítélt szót kért, és megemlékezett arról a tíz román állampolgárról, akiket 1958-ban kivégeztek, mivel az 1956-os magyarországi forradalom idején kiálltak az antikommunista szabadságeszmények mellett. Frunda György államelnökjelölt ismertette választási programját, majd a vendégek és a nagyszámú hallgatóság között élénk dialógus alakult ki, amelynek során a helyi orvoslásra váró gondokon túl az RMDSZ általános célkitőzéseiről, a hazai politikai porondon játszott szerepéről, az egységes fellépés szükségességéről, a választásokon való minél teljesebb számú részvételről esett szó.
Délután az RMDSZ-vezetők Baróton részt vettek a millecentenárium, illetve az 1956-os magyar forradalom 40. évfordulója tiszteletére rendezett emlékmőavató ünnepségen. Frunda György rövid beszédében kiemelte, hogy a két történelmi esemény felidézése azért fontos, mert a millecentenárium, illetve az 1956-os forradalom eszméi ma is aktuálisak. Lapzártakor a baróti Mővelődési Házban választási nagygyőlés kezdődött, amelyen Markó Béla, Takács Csaba és Frunda György mellett részt vesznek a Kovászna megyei RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjei is.

*** Arad megyében a múlt hét végén több választási találkozót tartottak. Október 18-án, pénteken, Simonyifalván Tokay György és Nagy Sándor képviselőjelölt találkozott a választókkal. Vasárnap, október 20-án, Kisjenőn tartottak választási kampánygyőlést, amelyen jelen volt Hosszú Zoltán szenátor-, Bognár Levente képviselőjelölt, valamint Király András, a megyei kampánystáb elnöke.

*** Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgyön, a sportcsarnokban barátságos labdarúgómérkőzésre kerül sor október 25-én, pénteken, 12.30 órai kezdettel, az RMDSZ-jelöltek csapata és a helyi ifjúsági válogatott között. Délután 15.30-tól ifjúsági fórumon vesznek részt az RMDSZ-jelöltek a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben.

*** Október 26-án, szombaton, 19 órakor fut be Marosvásárhelyre, a Sportcsarnokba az RMDSZ Ifjúsági Főosztályának kampánykaravánja parlamenti képviselőkkel, szenátor- és képviselőjelöltekkel, politikai tisztségviselőkkel, és az RMDSZ államelnökjelöltjével, valamint Tolcsvay Bélával és Budai Ilonával. A Maros megyei MADISZ Sipos Levente vezényletével fogadja őket. Díszebéd, fúvószenekar, piros szőnyeg nem lesz, ehelyett a vendégek és vendéglátók sürgősen egymásnak esnek egy focinak nevezett játék keretében. Azért éppen foci, mert ez a sport áll a legközelebb a politikához, van benne rugdosodás, lefejelés, buktatás, kiállítás, lekezelés, könyöklés, mezcsere… Az RMDSZ a következő csapattal indul: Frunda György, csapatkapitány (államelnökjelölt), Nagy Zsolt (RMDSZ ifjúsági alelnök), Kerekes Károly (Maros megyei képviselő), Márton Árpád (háromszéki képviselő), Ráduly Róbert (Hargita megyei jelölt), Szatmári Tibor (Kolozs megyei jelölt), Antal Attila (OMDSZ- elnök). A MADISZ csapatában Sipos Levente csapatkapitány vezénylete alatt a következő játékosok lépnek pályára: Borbély László (Marosvásárhely), Fekete Árpád (Szováta), Gáspárik Attila (Marosvásárhely), Hegyi Mihály (Szováta), Ördögh Attila (Marosvásárhely), Tankó László (Udvarhely), Tatár Béla (Marosvásárhely), Varga Sándor (Gyulakuta), Szepessy László (Marosvásárhely). A kezdőrúgást Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke végzi el.
A két csapat mérkőzését a közönség és a jelöltek Kérdezz, és megpróbálok felelni elnevezéső összecsapása követi. A beszélgetést, a Marosvásárhelyen premiernek számító Tolcsvay-koncert oldja fel. Tolcsvay Bródy Jánossal számos dalt írt a legendás Illés zenekar számára. ő is vendéggel érkezik, a Kossuth Rádióban sokszor hallott „Énekeljünk együtt” rovat vezetőjével, Budai Ilonával. „Csak egy kék színő virágot hozz” – dalolja évek óta. Ezen a szombaton azt sem kell hogy hozzanak a résztvevők, mert a belépés ingyenes.

*** Beszterce-Naszód megyében, Vicén Mezőségi Népi Tánc Találkozóra kerül sor október 26-án, amelyen a következő települések képviseltetik magukat: Almásmálom, Beszterce, Dés, Füzes, Magyarborzás, Magyardécse, Magyarpalatka, Mezőkeszü, Szék, Szamosújvár, Vajdakamarás, Vice, Visa. A találkozó díszmeghívottja a Hargita Állami Népi Együttes. A rendezvény díszvendégei dr. Tabajdi Csaba, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Beder Tibor, a Juliánusz Alapítvány elnöke, megyei tanfelügyelő, Horváth Vilmos Belgiumból, Vetési László. A találkozón részt vesznek a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ jelöltjei is.

*** Október 25-én, pénteken, Temesváron, a Meteor Klubban szüreti bál lesz. A bál fővédnöke Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje.

*** Brassó megyében, Székelyzsomboron október 26-án, szombaton, este 6 órakor kulturális mősorral egybekötött választási találkozóra kerül sor. Az est meghívottja a brassói Búzavirág néptáncegyüttes. A rendezvényen részt vesznek Aranyos István, az RMDSZ Brassó megyei szenátorjelöltje és Kovács Csaba képviselőjelölt.

*** Maros megyében október 23-án, szerdán, Segesváron az unitárius templomban kampánytalálkozóra kerül sor. Részt vesznek Kerekes Károly és dr. Kakassy Sándor képviselőjelöltek, Tőkés András szenátorjelölt és Zonda Attila, a Maros megyei RMDSZ elnöke.
Október 24-én, csütörtökön, délután 5 órakor Teremiújfaluban kerül sor kampánytalálkozóra, melyen részt vesznek a Maros megyei RMDSZ képviselőjelöltjei és a kampánystáb tagjai.

*** A Hargita megyei RMDSZ jelöltjei október 25-én, pénteken, részt vesznek a már hagyományosan minden évben Csíkszeredában megrendezésre kerülő Venczel napok-on, valamint a hét végén Csíksomlyón a Pax Romana rendezte konferencián.

*** Október 25-én, pénteken, 18.00 órától Illyefalván Birtalan Ákos és Bardócz Veres Béla képviselőjelölt, ugyancsak 18.00 órától Aldobolyban Puskás Bálint Zoltán szenátor- és Balogh Gábor képviselőjelölt, 18.00 órától Székelyszentkirályon Márton Árpád képviselőjelölt és Kovács Kálmán illyefalvi polgármester találkoznak a választókkal.