1996

1996. október 24., csütörtök IV. évfolyam, 894. szám

*** Nagy érdeklődés kísérte október 23-án az RMDSZ országos vezetőinek és államelnökjelöltjének Kovászna megyei, erdővidéki útját. Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Takács Csaba ügyvezető elnök, kampányigazgató, Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje és több háromszéki jelölt délelőtt Vargyason találkozott a választópolgárokkal. A lakossági fórumon Markó Béla kijelentette: „Ha itt ennyien eljöttek a találkozóra, ez mindannyiunkat megerősít, és én bízom abban, hogy az itt tapasztalható összefogás meghozza gyümölcsét. Ilyen összefogásra van szükségünk, hiszen Kézdivásárhelytől Szatmárnémetiig azonosak a gondjaink és céljaink.” A szövetségi elnök ezután a legégetőbb helyi problémákról, a munkanélküliség csökkentéséről és az elvándorlás megszüntetéséről beszélt.
Ezután Barótra utaztak az RMDSZ vezetői és jelöltjei, hogy részt vegyenek az RMDSZ helyi szervezete által az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom 40. évfordulója alkalmából megrendezett millecentenáriumi emlékmőavató ünnepségen. Az emlékmővet Markó Béla leplezte le mintegy 2.000 helybéli lakos jelenlétében. A keresztből és két kopjafából álló emlékmő egyaránt állít emléket a honalapítóknak, az 56-os forradalmároknak és a kommunista diktatúra áldozatául esett egykori katolikus temetőnek. Beszédében Markó Béla a talpraálláshoz elengedhetetlen összefogás mellett érvelt. Mint mondotta, „a Mohi csata, a Mohácsi vész, Világos vagy Trianon nem a kudarcot jelenti, hanem azt, hogy a magyarság 1100 éves történelme során mindig talpra tudott állni”. Az, hogy egyszerre emlékezünk ezekre az eseményekre, valamint az, hogy az emlékmővet a katolikus, a református és az unitárius egyház helyi elöljárói egyszerre áldották meg, ékesen bizonyítja azt, hogy egységben az erőnk, egységben a jövőnk – mondotta a szövetségi elnök, aki ezután kiemelte annak fontosságát, hogy a magyarok menjenek el szavazni november 3-án, hiszen ez alapfeltétele annak, hogy nemzeti közösségünk gondjai megoldódjanak. „Az autonómia nem szimbólum, hanem cél, és megvalósításához mindenkinek a szavazatára szükség van” – főzte hozzá a szövetségi elnök.
Délután az RMDSZ vezetői és jelöltjei Erdővidék tanácsi képviselőivel és helyi RMDSZ-tisztségviselőkkel találkoztak. Este polgári fórumra került sor, amelyen a választók kérdéseket tettek fel az RMDSZ szövetségi elnökének, kampányigazgatójának, államelnökjelöltjének, valamint a háromszéki szenátor- és képviselőjelölteknek.

*** Október 24-én délelőtt Tusnádról Csíkszeredába menet, Csíkkozmás, majd Csíkszentmárton lakosai várták Frunda György államelnökjelölt és kampánystábja érkezését. Csíkkozmáson némileg váratlan kérdést intéztek Frunda Györgyhöz a helybéliek. Azt tudakolták, hogy amennyiben már a helyhatósági választások alkalmával nyugtázhatta a független jelöltek jelentkezését, miért nem kezelte a kérdést az RMDSZ, hiszen talán elejét vehette volna annak, hogy a parlamenti választásokon is több független jelölt induljon Hargita megyében. Frunda György kijelentette, hogy a kérdés valóban kezelésre szorul, és ez meg is történik a jövőben. Ugyanakkor arra kérte a község lakosait, jól gondolják meg, kire adják szavazatukat, mivel a független jelöltek – bár nincs reményük a sikerre – sok voksot elvehetnek az RMDSZ-től, és ezzel gyengítik érdekvédelmi szervezetünket.
Csíkszentmártonban az RMDSZ államelnökjelöltjét és kíséretét váró tömeg főleg fiatalokból állt, akik idén szavaznak először. Egy helybéli lakos azt kérdezte az államfőjelölttől, miért kezeli mostohábban az RTV a Frunda-kampányt a többi elnökjelöltéhez képest, és mit tesz az RMDSZ abban a helyzetben, amelyben a kormány nem hajlandó anyagi támogatást adni az RMDSZ-kampányra. Frunda György az első kérdésre azt válaszolta, hogy az RTV álláspontja a kormánytól nem független helyzetéből adódik. A szubvencióval kapcsolatban pedig elmondta, hogy az RMDSZ bepereli a kormányt, ő maga pedig Csíkszeredából értesíti telefonon az Európa Tanácsot a román kormány sajátos magatartásáról.
Erre a telefonbeszélgetésre csütörtök délben sor is került, Frunda György szenátor Walter Schwimmer romániai jelentéstevővel közölte a helyzetet. Az ET raportőre megígérte, hogy a monitorizálási mechanizmus során kérni fogja a román kormányt a szubvenció folyósítására, ő pedig személyesen jelen lesz a november 3-i választásokon.

*** Markó Béla az RMDSZ szövetségi elnöke szombaton, október 26-án, a Beszterce-Naszód megyei Vicén részt vesz a Mezőségi Néptánctalálkozón, és beszédet mond az ezt követő ökumenikus istentiszteleten.

*** Vasárnap, október 27-én, Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök és Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje Hargita megyében, Gyergyóremetén találkozik a választókkal. Ezt követően az RMDSZ vezetői Gyergyószentmiklóson folytatják a választási kampányt, ahol délután 4 órakor találkoznak a gyergyói választópolgárokkal.

*** Csíkszeredában vasárnap, október 27-én, este 7 órakor a Szakszervezetek Mővelődési Házában választási nagygyőlésre kerül sor, ahol a csíkszeredaiak találkozhatnak Frunda Györgygyel, az RMDSZ államelnökjelöltjével és Takács Csaba kampányigazgatóval. Az est további részében Tolcsvay-koncert lesz, melynek meghívottja Budai Ilona. A belépés ingyenes. Aki épp nem bulizni, hanem beszélgetni akar, arra is lesz lehetőség, el lehet csevegni a Hargita megyei jelöltekkel, parlamenti képviselőkkel és politikai tisztségviselőkkel. Jelen lesz Ráduly Róbert, Hajdú Gábor, Nagy István, Asztalos Ferenc, Antal István, Nagy Zsolt, Antal Attila, Hajdó Csaba.

*** Máramaros megyében is zajlanak a választási győlések. Október 18-án Böndi Gyöngyike és Mazalik Alfréd képviselőjelöltek, valamint Olajos Pál, Jablonoczky András és Ludescher István szenátorjelöltek találkoztak a felsőbányai választókkal. A találkozón részt vett a máramarosszigeti RMDSZ elnöke és a helyi szervezet vezetősége. Október 20-án, vasárnap Böndi Gyöngyike és Jablonoczky András Koltó és Katalin választóival találkozott. Részt vett a találkozón a helyi RMDSZ vezetősége és Böndi István nagybányai elnökségi tag is.
Október 24-én újabb kampánytalálkozóra került sor, ezúttal az RMDSZ nagybányai székházában. A rendezvényen a megyei képviselő-, illetve szenátorjelöltek és a választópolgárok között az RMDSZ célkitőzéseiről, valamint a sajátosan helyi, a szórványhelyzetből adódó gondok orvoslásáról folyt élénk eszmecsere.
A hét végén újabb rendezvényekre kerül sor. Pénteken, október 25-én, Nagybányán szüreti bál lesz, amelyen a Lendvay Márton Színjátszó Kör tagjai is közremőködnek. Ugyancsak szüreti bált rendeznek október 26-án, szombaton, Kapnikbányán. A bál fővédnöke Olajos Pál szenátorjelölt.

*** Bihar megyében október 21-én Berettyószéplakon dr. Csapó József szenátorjelölt, Szilágyi Zsolt képviselőjelölt és Pintér István megyei kampányfőnök találkoztak a választókkal. A találkozón, amelyen jelen volt a község LP ’93-as polgármestere is, a választásokon való részvétel fontosságáról, valamint a helyi közösséget érintő problémák megoldásának lehetőségeiről folyt beszélgetés.
Október 22-én, dr. Csapó József és Szilágyi Zsolt a biharpüspöki választókkal folytatott közvetlen hangú eszmecserét a település városhoz csatolásának előnyeiről és hátrányairól, valamint a választásokon való részvétel rendkívüli fontosságáról.
Október 23-án, Értarcsán került sor találkozóra a helybéli, adonyi és gálospetri választókkal. Itt dr. Csapó József szenátor-, valamint Szilágyi Zsolt és Rákóczi Lajos képviselőjelöltek, továbbá Pintér István kampányvezető az általános és helyi gondokról beszélgettek a résztvevőkkel, de szó esett a választások fontosságáról és a helyi önkormányzati tevékenység javításának lehetőségeiről is.

*** Október 25-én, pénteken, Sepsiszentgyörgyre érkezik az RMDSZ Ifjúsági Főosztályának kampány-karavánja parlamenti képviselőkkel, jelöltekkel, politikai tisztségviselőkkel, valamint Tolcsvay Bélával és Budai Ilonával együtt. A Sepsiszentgyörgyi MADISZ-szal karöltve szervezett pénteki kortesnap gazdagnak ígérkezik: 12.30 órakor a Sportcsarnokban focimeccsre kerül sor az RMDSZ jelöltjei, valamint a sepsiszentgyörgyi MADISZ és az RMDSZ közös csapata közt. A csapatok a következő felállításban lépnek pályára:
JELÖLTEK: Puskás Bálint (szenátorjelölt), Gazda István (szenátorjelölt), Márton Árpád (képviselőjelölt), Birtalan Ákos (képviselőjelölt), Tamás Sándor (képviselőjelölt), Bardócz Veres Béla (képviselőjelölt), Balogh Gábor (képviselőjelölt), György Ervin.
RMDSZ-MADISZ: Ráduly Róbert (Hargita megyei jelölt), Nagy Zsolt (ifjúsági alelnök), Antal Attila (OMDSZ-elnök), Hajdó Csaba (ifjúsági referens), Czimbalmos Kozma Csaba (alpolgármester), Máté László (városi tanácsos), Köllő Zsolt (városi tanácsos), Papp Attila (városi tanácsos). Az RMDSZ és a Madisz azért alakított közös csapatot, hogy a meccs során tovább javítsák a két szervezet közötti, eddig is eredményekben gazdag összjátékot.
15.30 órakor talk-show-ra várják az érdeklődőket a Park bárban, mősorvezető Szabó Tibor, este 20 órakor pedig a Sugás áruház felső szintjén lesz Tolcsvay- és Budai Ilona-koncert, és nagy buli.

*** Székelyudvarhelyen, az UTV stúdiójában pénteken, október 25-én kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melynek meghívottjai: az RMDSZ összes Hargita megyei jelöltje. A beszélgetést egyenes adásban közvetíti az UTV.

*** A gyergyószéki RMDSZ szervezésében október 23-án Tölgyesen került sor kampánygyőlésre, ahol a választók találkozhattak a gyergyószéki jelöltekkel. Október 25-én Borszéken, október 26-án Maroshévízen kerül sor választási kampánygyőlésre, melyen részt vesznek a gyergyószéki RMDSZ jelöltjei.

*** Fehér megyében vasárnap, október 27-én, a következő települések választópolgárai találkozhatnak az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjeivel: Marosdécse, Marosgombás, Magyarlapád, Magyarbece Medvés, Szentbenedek.

*** Kovászna megyében, október 26-án, szombaton, 19.00 órától Köpecen és Bibarcfalván, 19.00 órától Miklósváron rendeznek kampánytalálkozót.
Október 27-én, vasárnap, 10.00 órától Sepsibükszádon, 10.30-tól Berecken, 11.00 órától Oltszemen, 17.30-tól Kézdimartonoson, 19.00 órától Kézdialmáson tartanak kampánygyőlést, amelyen felszólalnak a háromszéki képviselő- és szenátorjelöltek.