1996

1996. október 2., szerda IV. évfolyam, 878. szám

***      1996. október 1-én az RMDSZ bukaresti székházában Frunda György államelnökjelölt nemzeti kisebbségi szervezetek vezetőivel találkozott. Az RMDSZ államfőjelöltjének kezdeményezésére létrejött találkozón részt vettek a romániai bolgárok, görögök, lengyelek, lipován oroszok, szlovákok és csehek, muzulmán törökök és tatárok, albánok, valamint  zsidók érdekvédelmi szervezeteinek képviselői. A találkozó célja a kölcsönös tájékoztatás, tapasztalatcsere, a nemzeti kisebbségeket foglalkoztató gondok megbeszélése volt a kölcsönös jobb megismerés érdekében. Frunda György bemutatta választási programjának fő irányvonalait, és kifejtette, hogy konstruktív retorikával hatni akar a a többségi román választópolgárokra, annak érdekében, hogy a demokratikus pártok győztesen kerüljenek ki a választási küzdelemből, elsősorban a szélsőséges nacionalista pártokkal szemben. Ennek részeként különös hangsúlyt fektet arra, hogy világosan megmagyarázza az RMDSZ autonómiakoncepcióját, a különböző autonómiaformák lényegét, amelyek nem irányulnak a többségi nemzet érdekei ellen, hanem éppen ellenkezőleg életképes, előremutató, európai megoldást kínálnak a helyi autonómia megvalósítására és ugyanakkor a nemzeti kisebbségek – valamennyi etnikai közösség – sajátos gondjainak orvoslására, helyzetének rendezésére is. Célja – mondotta – lebontani a másság iránti intolerancia szellemi falát.

A nemzeti kisebbségi szervezetek jelenlévő képviselői gratuláltak Frunda György bátor kezdeményezéséhez, ahhoz, hogy versenybe száll az államfői tisztség elnyeréséért. Kérték, magyarázza meg minél szélesebb körben és világosan az autonómia formákról alkotott RMDSZ-elképzeléseket, hogy kizárják a lehetőségét bármiféle diverziós támadásoknak. Kérték, látogasson el a Dobrudzsában, Bánátban és Moldovában élő kisebbségekhez is, és fejtse ki nézeteit a románság széles tömegei előtt is.

A találkozón jelen voltak Hajdú Gábor szenátor, Tokay György és Székely Ervin képviselők, Czédly József és Niculescu Antal, a kampánystáb tagjai.

 

***      Ugyanaznap este Frunda György államfőjelölt a fővárosi Petőfi Sándor Mővelődési Házban találkozott a bukaresti választókkal. Bemutatta román és magyar nyelven választási programját, majd válaszolt a jelenlévők kérdéseire. A bukaresti RMDSZ-szervezet rendezte találkozón bemutatkoztak az RMDSZ bukaresti szenátor- és képviselőjelöltjei, valamint több regáti megyében induló RMDSZ-jelöltek.

A találkozón jelen volt Frunda György kampánystábja, több szenátor és képviselő is.