1996

1996. október 11., péntek IV. évfolyam, 885. szám

***      Október 10-én az Országos Audiovizuális Tanács válaszolt az RMDSZ folyamodványára a Román Televízió diszkriminatív eljárása ügyében, amellyel megtagadta az RMDSZ egyes, részben magyar hanggal, de román feliratozással készült választási klippeinek sugárzását. Az OAT elnökének aláírásával ellátott 7821/1996.10.10. számú faxközlemény leszögezi, hogy az OAT 1996.09.02-án kiadott 88. sz. Rendelete érvényes. Ennek értelmében a törvényesen bejegyzett nemzeti kisebbségi szervezetek mágneses, illetve celluloidszalagra rögzített választási kampányanyagai, ha az illető kisebbség anyanyelvén szólnak, román feliratozással sugározhatóak.

Az RMDSZ álláspontjának megfelelő rendelkezést az OAT írásban közölte a Román Televíziós Társasággal.

 

***      1996. október 10-én Markó Béla szövetségi elnök részvételével tartotta soros ülését Kolozsváron az Ügyvezető Elnökség.

Az ülés fő napirendi pontja a választási kampány volt. Ennek keretében a testület, többek között, tájékoztatókat hallgatott meg a választási kampány menetéről különböző megyékben, munkabeosztást dolgozott ki és fogadott el az Ügyvezető Elnökség főosztályai munkatársainak feladatairól a választási kampány hátralevő szakaszában, majd áttekintette az RMDSZ által megrendelt közvélemény-kutatás eredményeit.

A továbbiakban Béres András oktatási alelnök, korábban kapott megbízatása értelmében, tájékoztatta a testületet az RMDSZ felsőoktatási koncepciója megvalósítása érdekében eddig tett gyakorlati lépésekről, valamint a következő hetekre tervezett szervezési intézkedésekről. Ezekkel kapcsolatban az ÜE elhatározta a Felsőoktatási Tanács újraalakítását.

Az ülésen Takács Csaba ügyvezető elnök bejelentette, hogy elfogadta Demeter János lemondását az Önkormányzatokért és Területi Szervezetekért Felelős Főosztályt irányító alelnök tisztségéből, aminek indoka az, hogy Demeter Jánost Barót város polgármesterévé választották.

 

                                                             Választási hírek:

 

***      Marosvásárhelyen október 10-én, csütörtökön délután Markó Béla szövetségi elnök találkozott a marosvásárhelyi körzeti RMDSZ-szervezetek elnökeivel és választmányi tagjaival. A találkozón részt vettek a megyei Ügyvezető Elnökség és a megyei kampánystáb tagjai, a TKT és a TET elnöke is.

Markó Béla vázolta a jelenlevőknek a szövetség fő elképzeléseit, feladatait a parlamenti választások előkészítésében és lebonyolításában, az aktuális, illetve a választások után várható politikai helyzetet, kihangsúlyozva, hogy minden választás egy újabb esélyt jelent, mellyel helyet, erőt és szerepet kell biztosítani az RMDSZ számára a politikai életben.

 

***      1996. október 8-án és 9-én, Székely István és Boros János, az Ügyvezető Elnökség Önkormányzatokért és Területi Szervezetekért Felelős Főosztályának főelőadói, Déván, Resicabányán, Temesváron és Aradon, találkoztak Hunyad, Krassó-Szörény, Temes és Arad megyék RMDSZ- vezetőivel, a helyi kampánystábok tagjaival, valamint önkormányzati képviselőkkel. A tanácskozások alkalmával tájékoztatók hangzottak el az illető megyékben zajló kampánytevékenységről, szervezési problémákról, többek között a nagyvárosokban élő magyar lakosság mozgósításának nehézségeiről. A két főelőadó konkrét javaslatokkal segítette a helyi kampánystábokat a propagandaanyagok (különösen a szórólapok és egyéb helyi üzeneteket tartalmazó anyagok) terjesztésében, valamint a politikailag közömbös választóréteg megkeresésében és megszólításában. Megvitatták a különösen nagy fontossággal bíró médiakampány szerepét is. A jelenlévő önkormányzati képviselők kiváltképp az újonnan megválasztottak nevében sürgették az ún. önkormányzati távoktatás megkezdését, ami elengedhetetlen feltétele az RMDSZ választott önkormányzati képviselői szakmai (tovább)képzésének.

Ez alkalommal a helyi szervezetek átvehették azokat a főosztály által összeállított dokumentumokat, amelyek a választási kampány lebonyolítását segítik elő: a polgármesterek feladatai és kötelességei a Választási törvényből adódóan; a választási kampány ütemterve és tevékenységi határidőnaptára; a szavazókörzetek RMDSZ-küldötteinek meghatalmazó levele.

***      Október 10-én, Déván a városi körzeti kampányfelelősök győléseztek. Mintegy negyvenen vettek részt a győlésen, amelyen jelen volt Borbély Márton, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke, Eőry László, a megyei szervezet tiszteletbeli elnöke, Burján Antal, a városi szervezet ideiglenes elnöke, Segesvári Miklós és Hauer Erich képviselőjelöltek. Sor került a városi kampányfelelősök aktuális feladatainak leosztására, a választási szórólapokkal kapcsolatos kérdések tisztázására, továbbá a megyei kampánystáb hét végi vidéki programjának beütemezésére.

 

***      Fehér megyében szombaton, október 12-én 19 órától Lőrincrévén, 14 órától Marosújváron kerül sor választási kampánygyőlésre, ahol a választópolgárok az RMDSZ Fehér megyei jelöltjeivel találkozhatnak.

Október 13-án, vasárnap Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje látogat Fehér megyébe. Marosújváron a választópolgárok 14 órakor a városi mozi termében találkoznak az RMDSZ államelnökjelöltjével és a Fehér megyei RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeivel. Délután 16 órakor Nagyenyeden, a Liviu Rebreanu kultúrházban, este 19 órakor Gyulafehérváron, az RMDSZ-székházban kerül sor választási találkozóra Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje, a Fehér megyei RMDSZ-jelöltek részvételével.

 

***      Kovászna megyében október 11-én Birtalan Ákos, Tamás Sándor és Gazda István találkozik a választópolgárokkal Nagyajtán, Középajtán, majd Bölönben.

Október 12-én, szombaton 16 órától Szárazajtán, 18 órától Kisbaconban, 20 órától Nagybaconban találkoznak a választópolgárokkal az RMDSZ Kovászna megyei szenátor- és képviselőjelöltjei.

Október 13-án, vasárnap 17 órától Uzonban Tamás Sándor és Bardócz Veres Béla képviselőjelölt, valamint Gazda István szenátorjelölt folytatja kampányútját.

 

***      Hétfőn, október 14-én Frunda György szenátor, az RMDSZ államelnökjelöltje egész napos választási kampánylátogatást tesz Krassó-Szörény megyében. Utjának első állomása Nándorhegy, ahol 11 órakor találkozik az érdeklődőkkel a helyi kultúrházban.

A megyeszékhelyen, Resicabányán a következők szerint alakul az elnökjelölt kampánykörútja: 13.30 órakor a református imaházban találkozik a választókkal; 16 órakor a Govondár negyedi Képzőmővészeti és Zenei Líceum „Líra” termében lesz az egész város számára rendezett nagygyőlés, illetve azt követően sajtóértékezlet. Innen az államelnökjelölt Boksánbányára megy, ahol a városháza győléstermében találkozik a választópolgárokkal.

 

***      Temes megyében a búziási Magyar Házban október 11-én délután tartanak választási fórumot, amelyen jelen lesznek Temes megye szenátor- és képviselőjelöltjei. Nagyszentmiklóson, október 12-én du. 4 órakor a Nákó kastélyban kerül sor találkozóra a választók és a Temes megyei képviselő- és szenátorjelöltek között. Vasárnap, október 13-án de. 10 órától Temesváron, a Millecentenáriumi Templomban ünnepi szentmisére kerül sor, az egy hete tartó millecentenáriumi rendezvénysorozat záróeseményeként. A szentmisén részt vesznek az RMDSZ Temes megyei szenátor- és képviselőjelöltjei, valamint a megyei RMDSZ tisztségviselői is.

Október 13-án választási fórum lesz Facsádon (du. 4 órától), valamint Igazfalván (du. 6 órától), amelyeken részt vesz Bodó Barna szenátorjelölt és dr. Bárányi Ferenc képviselőjelölt.

 

***      Maros megyében, október 13-án, vasárnap délelőtt 10.00 órától a mezőzáhi, majd a mezőméhesi református templomban dr. Kelemen Attila, Kerekes Károly, dr. Kakassy Sándor és dr. Elek Barna képviselőjelöltek találkoznak a községek választópolgáraival.

Ugyanaznap délután 15.00 órától a görgényüvegcsüri kultúrotthonban, valamint 18.00 órától Görgényszentimrén a református parókián találkozhatnak jelöltjeikkel a helységek választópolgárai.

 

***      Bihar megyében, Margittán október 14-én, hétfőn kampánytalálkozóra kerül sor, melyen részt vesznek a margittai RMDSZ vezetői, valamint Pintér István megyei kampánystáb-elnök.