1996

1996. október 14., hétfő IV. évfolyam, 886. szám

                                                             Választási hírek:

 

***      Markó Béla szenátor, RMDSZ szövetségi elnöke, a megyei tanácselnök Orbán Árpáddal egyetemben vendége volt az október 9­-én Kovászna városában megrendezett kampányülésnek. A megyei szenátor- és képviselőjelöltek közül megjelent Kozsokár Gábor, Puskás Bálint, Németh Csaba, Gazda István illetve Tamás Sándor, Bardócz Veress Béla és Balogh Gábor.

A szövetségi elnök, Buchwald Péter szenátorral és Mátis Jenő képviselővel együtt, részt vett a Kolozs megyei Kisbácsban október 12-én megrendezett szüreti bálon.

Vasárnap, október 13-án, Markó Béla Beszterce-Naszód megyében járt választási körúton. Ennek során, az RMDSZ megyei vezetői jelenlétében, bemutatta Várkudu, Felőr, Retteg, Bethlen, Árpástó, Magyardécse és Teke választópolgárainak szervezetünk megyei szenátor- és képviselőjelöltjeit.

 

***      Frunda Gy­örgy szenátor, az RMDSZ államelnök jelöltje, október 13-án, Kolozs és Fehér megyékben járt kampánykörúton.

Előbb, Buchwald Péter szenátor és Borbély László képviselő társaságában, a tordai református templomban, polgári fórumon találkozott a helyi közösség tagjaival, majd tovább utazott Marosújvárra. A helybeli magyarság 14 órakor virágcsokorral fogadta a városi mozi előtt, ahol ezt követően lakossági fórumra került sor. A fórumon részt vett Brendus Gyula, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, Borbély László képviselő, Rácz Levente és Pálosy János képviselőjelölt, Incze Tibor szenátor, valamint Incze Ervin, a marosújvári RMDSZ elnöke. Beszédet mondott az RMDSZ államelnökjelöltje, hozzászólt Brendus Gyula és Rácz Levente. A résztvevők kérdéseket tettek fel Frunda Györgynek.

Délután 4 órakor a negyenyedi ” Liviu Rebreanu” kultúrházban került sor lakossági fórumra. A találkozó kulturális mősorral indult. Részt vettek Frunda György mellett, Takács Csaba kampányigazgató, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Borbély László képviselő, Brendus Gyula, Rácz Levente képviselőjelölt, Incze Tibor szenátor, Bakó Botond szenátorjelölt, Köble Csaba városi elnök. Államelnökjelöltünk beszéde után felszólalt Brendus Gyula, Bakó Botond, Rácz Levente. Az érdeklődést jellemzi, hogy rendkívül sok kérdés hangzott el a választók részéről.

Gyulafehérváron, az Érsekségen tett látogatás után, lakossági fórumra került sor az RMDSZ-székházában. Jelen voltak: Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje, Takács Csaba kampányigazgató, az RMDSZ ügyvezetô elnöke, Borbély László, Brendus Gyula, Rácz Levente képviselőjelölt, Incze Tibor szenátor, Bakó Botond szenátor-jelölt, Tóth Csaba városi elnök. Beszédet mondott Frunda György, Takács Csaba, valamint Tóth Csaba városi elnök.

Az RMDSZ államelnökjelöltje beszédeiben és válaszaiban az RMDSZ programjáról beszélt, kitért az autonómia különböző formáira, kiemelte, hogy a magyarság nem a többséggel szemben, annak róvására óhajt jogokat szerezni. Beszélt továbbá az európai integráció fontosságáról, arról, miért is döntött úgy az RMDSZ, hogy államelnökjelöltet állít. Kifejtette, hogy a rá háruló legfontosabb feladat a nyitás a román közösség felé, a romániai magyarság helyzetének, elképzeléseinek reális megismertetése a román közösséggel. Az RMDSZ államelnökjelöltje kifejtette, bízik abban, hogy román szavazatokat is fog hozni az RMDSZ számára. Kérdésekre válaszolva elmondta, az RMDSZ hajlandó lenne részt venni egy, a választások után megalakulandó demokrata kormányban. A nap 21 órakor sajtóértekezlettel zárult a gyulafehérvári RMDSZ-székházban. Itt szóba kerültek azok a magyarellenes, etnikum-közi győlöletet szító röplapok, melyeket  postaládáikban mostanság találhattak a helybeliek. Frunda György felhívta a figyelmet az efféle választási diverziók veszélyességére és bejelentette, hogy az RMDSZ helyi szervezete közvetítésével, „sovén propaganda és nemzeti győlölködés szítása” címén, megkereséssel kíván az ügyészséghez fordulni, kérvén egyúttal a nyomozás sürgősségi eljárással történő lefolytatását.

 

***      Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezetének választási stábja október 10-én a helyi Corso kávéházban találkozott a megyei média – a Polyp TV, a Székely Hírmondó, a Siculus Rádió, a Háromszék, az Európai Idő – képviselőivel. A találkozón részt vett a harmincadik születésnapját ünneplő Tamás Sándor képviselőjelölt.

 

***      Dr. Csapó József szenátor, valamint Sándor Lajos, az RMDSZ Bihar megyei szenátor-jelöltjei, október 12-én, szombaton, Bors község választópolgáraival tanácskoztak a helyi problémákról és a jövőkép alakulásáról. A kampánystáb részéről a találkozón jelen volt még Pintér István.

Ugyanezen a napon Váradhegyalján, Kapy István alpolgármester jelenlétében, Göcz István képviselőjelölt vett részt a helybeli közösség gondjainak megoldási módozatairól folytatott vitán.

Rákóczi Lajos, az RMDSZ újabb mandátumért fellépő Bihar megyei képviselőjelöltje, szombaton Körtvélyes és Érsemjén, vasárnap Kiskereki és Asszonyvásár választópolgáraival – utóbbi helységben a helybeli roma közösséggel külön is – találkozott. A helyi adminisztráció nehéz munkakörülményeiről, a területfejlesztési programokról és más kérdésekről esett szó.

Vasárnap, október 13-án, dr. Csapó József szenátor-jelölt és Székely Ervin képviselőjelölt a Fekete Kőrös menti Várasfenesen, Remetén, Belényesen, továbbá Köröstárkányban találkoztak szép számban megjelent választóikkal. Dr. Takács Béla képviselőjelölt ugyanekkor Érszőllősön és Tótiban folytatott jó hangulatú eszmecserét a helybeliekkel.

 

***      Az RMDSZ Máramaros megyei képviselő- illetve szenátorjelöltjei, Böndi Gyöngyike és Olajos Pál október 12-én Misztótfaluban és Szamosardón, október 13-án Rónaszéken és Tiszahosszumezőn mutatkoztak be a választópolgárok előtt. Körútjukra elkísérték őket az RMDSZ nagybányai és máramarosszigeti területi elnökei: Csiha Tamás és Villand Ernő, e területek választmányi tagjai, továbbá Mazalik Alfréd képviselő, dr. Kalmár Géza megyei tanácsos, Simori Sándor újságíró.

A körúton jelen mindvégig jelen volt, feleségével egyetemben, Jeszenszky Géza magyar országgyőlési képviselő, volt külügyminiszter, az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlésének tagja.

 

***      Boros János Kolozs megyei képviselőjelölt október 12-én, szombaton Mákófalván és Inaktelkén tartott kampánygyőlést, vasárnap pedig Kalotaszentkirályon vett részt szüreti bálon. Ugyancsak Kalotaszentkirályon került sor Boros János szervezésében a Kolozs megyei RMDSZ-polgármesterek és alpolgármesterek találkozójára is, mely a magyar önkormányzati tisztségviselőknek a kampányba való bekapcsolódását volt hivatott összehangolni. Farkas Zoltán szenátorjelölt ismertette a jelenlevőkkel az új Fogyasztási és hitelszövetkezeti törvényt is.

Vasárnap Kónya-Hamar Sándor és Vekov Károly Magyarpalatkán és Vajdakamaráson, Bitay Levente, valamint Rollinger Ágnes és Papp Judit képviselőjelöltek Dobokán, Ma­gyar­köb­lösön és Kendilónán, Bucur Ildikó pedig Buzán tartott megbeszélést templomozás után a választókkal.

 

***      Október 11-én, pénteken, Háromszék szenátor- és képviselőjelöltjei 14.00 órától Nagyajtán, 16.00 órától Középajtán, 19.00 órától Bölönben vettek részt kampánygyőléseken. Kozsokár Gábor és Puskás Bálint szenátorjelölt, Birtalan Ákos és Tamás Sándor képviselőjelölt ismertette az RMDSZ programját, illetve annak megvalósításával kapcsolatos elképzeléseit.

Szombaton, október 12-én, Kozsokár Gábor szenátorjelölt újabb három erdővidéki helységbe, Szárazajtára, Kis- és Nagybaconba látogatott. Szárazajtán elmondta, nem lehetett elvárni egy ellenzékben levő nemzeti kisebbségi politikai tömörüléstől, esetünkben az RMDSZ-től, már csak e kettős hátrány miatt sem, hogy az általa képviselt nemzetrész gondjait máról-holnapra megnyugtatóan rendezze, de – hangsúlyozta – „ha nem küzdünk, és a reményt is feladjuk, akkor biztosan nem jutunk semmire. De ha mi nem is érjük  meg, utódaink számára legalább készítsük elő az emberibb holnapot.” Kisbaconban az önkormányzatok hathatósabb mőködésének szükségességéről esett szó. Nagybaconban, a református imateremben, telt ház várta Kozsokár Gábort. A majdnem éjfélig tartó beszélgetés során a jelenlevők egyetértettek abban, hogy a novemberi választás újabb nagy lehetőség a romániai magyarság számára, amelyet bőn lenne elszalasztani.

Ugyanezen a napon Tamás Sándor képviselőjelölt a kézdivásárhelyi református templomban ökumenikus istentiszteleten vett részt, majd rövid beszédet mondott.

Október 13-án, vasárnap, Uzonban tartottak nagy sikerő kampánygyőlést, melyen Puskás Bálint szenátor-, valamint Bardócz Béla és Balogh Gábor képviselőjelöltek válaszoltak a jelenlévők kérdéseire. Ugyanaznap Puskás Bálint Kőrispatakon istentiszteleten vett részt, ahol bemutatták az egybegyőlteknek.

 

***      Október 13-án, vasárnap Hunyad megye több helységében tartottak kampányrendezvényeket. Lupényban a katolikus, a református, unitárius, baptista felekezetekhez tartozó választók (összesen körülbelül 500 személy) előtt beszélt Fodor Endre szenátor-, valamint Segesvári Miklós és Csontos József képviselőjelölt. Zsilvajdejvulkánban ökumenikus istentiszteletet tartottak a katolikus templomban, körülbelül 200 fős részvétellel; itt Fodor Endre és Segesvári Miklós  képviselte a megyei kampánystábot. Brádon a református templom adott helyet polgári fórumnak, melyen jelen volt Borbély Márton, a megyei RMDSZ elnöke. Hauer Erich képviselőjelölt mondott beszédet Alpestesen a református, valamint Piskin a katolikus templomban tartott összejövetelen. Ugyancsak Hauer Erich mondott kampánybeszédet a sztrigyszentgyörgyi kultúrház épületében, a választási kampány jegyében rendezett kultúresten, melyen körülbelül 150 volt a hallgatóság létszáma.

 

***      Maros megyében az elmúlt hét végén (okt. 12–13.) kampánygyőlésekre került sor a következő helységekben: Mezőzáh, Mezőméhes, Görgényüvegcsőr, Görgényszentimre, Beresztelke. Részt vettek: dr. Kelemen Attila, Kerekes Károly, dr. Kakassy Sándor, dr. Elek Barna és Ábrám Noémi képviselőjelöltek, valamint Zonda Attila megyei elnök.

 

***      Az RMDSZ ifjúsági kampányának keretében Hargita megyében találkoztak a szövetség jelöltjei a fiatal választókkal, s több rendezvényen vettek részt.

A képviselő- és szenátorjelöltek csapata két formaellenőrző labdarúgó mérkőzésen vett részt Gyergyószentmiklóson illetve Csíkszeredában. Márton Árpád (Háromszék), Szilágyi Zsolt (Bihar), Ráduly Róbert (Csíkszék), Dézsi Zoltán, Nagy István és Garda Dezső (Gyergyószék), Szatmári Tibor (Kolozs) mellett a csapatban szóhoz illetve labdához jutott még Nagy Zsolt az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke, Antal Attila, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke és Papp Attila háromszéki MADISZ-elnök. Szombaton, október 12-én, a Gyergyói Ifjúsági Szervezetek Koalíciójának válogatottja ellen derekasan helytálltak  és 0–0-ás félidő után, az utolsó előtti percig tartották a 2–2-es eredményt, de a jelöltek megfelelő alapozása illetve összeszokottságának hiánya miatt a gyergyói ifjak végül megszerezték a 3–2-es győzelmet. Vasárnap szinte egy félidőn át tartották a jelöltek a 0–0-ás eredményt a csíkszeredai Márton Áron Líceum csapata ellen, de ekkor a csíki ifjak hirtelen megígérték, hogy november 3-án elmennek szavazni az RMDSZ-re. Ettől kezdve a képviselőjelöltek már nem álltak többé az ifjúság útjába, így alakulhatott ki a 9–1-es végeredmény. A becsületgólt Ráduly Róbert csíki jelölt szerezte. A meccs végén az RMDSZ jelöltjei megfogadták, hogy a parlamenti frakcióban hatékonyabban fognak együttmőködni egymással, mint a szeredai pályán. Noha nem ért el kiemelkedő eredményeket, az RMDSZ jelöltjeinek csapata egységesen lépett fel, a felmerülő véleménykülönbségek ellenére is mindenki egyformán kivette részét a küzdelemből, tudásának és tehetségének arányában. Apolitikus szakértők szerint a Visszhang Kupa négyszeres győztese ellen már egy összeforrott csapat fog fellépni Kolozsváron, október 16-án 16 órakor a Record sporttelep pályáján. A jelöltek csapata itt Buchwald Péter szenátorral és Eckstein-Kovács Péter szenátor-jelölttel valamint Mátis Jenő képviselővel fog kiegészülni.

A szom­ba­ti gyergyószentmiklósi meccset kö­tet­len be­szél­ge­tés követte a helyi fiatalokkal, melynek há­zi­gaz­dá­ja Gáspárik At­ti­la volt. Az „Ih­le­tő” iro­dal­mi ká­vé­ház­ban nagy érdeklődés mellett megtartott találkozón a jelöltek egyenként bemutatkoztak, majd röviden ismertették az RMDSZ választási programját és célkitőzéseit az elkövetkező négy évre. Ezután a gyergyói fiatalok kérdéseket tettek fel az RMDSZ ifjúságpolitikájával és parlamenti tevékenységével, valamint a jelöltek személyes elképzeléseivel kapcsolatban. Ezután a jelöltek részt vettek, több száz helybéli fiatal mellett, a csík­sze­re­dai AMI rock-ze­ne­kar sza­bad­té­ri koncert­jén.

Va­sár­nap, ok­tó­ber 13-án, a csík­sze­re­dai focimeccset követően a jelöltek  Székelyudvarhelyre utaztak, ahol a Select vendéglőben találkoztak az Udvarhelyi Fiatal Fórum tagjaival és más érdeklődőkkel. Akárcsak a gyergyói találkozón a jelöltek itt is kihangsúlyozták annak fontosságát, hogy a fiatalok részt vegyenek a választásokon, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy beleszóljanak az életüket meghatározó kérdésekbe. Márton Árpád és Szilágyi Zsolt képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak Románia, hanem a romániai magyar fiatalok számára is döntő fontosságú, hogy azok a politikai erők győzzenek, melyek biztosítják a változást, a jogállamot, a gazdasági szerkezetváltást, a tényleges szociális védelmet és az esélyegyenlőséget.

 

***      Szatmár megyében október 12-én, szombaton, választási kampánygyőléseken vett rész Pécsi Ferenc Nagymajtényban, Királydarócon, Krasznaterebesen. Szabó Károly ugyanakkor részt vett a Nagykárolyi Római Katolikus Templom felszentelésén.

Október 13-án, vasárnap délelőtt, Pécsi Ferenc, Szatmár megyei szenátorjelölt részt vett Patóházán a református templom újjáépítése alkalmából tartott ünnepélyen és kapmánygyőlésen. Ugyaznap délután Erdei D. István szenátorjelölttel, Varga  Attila és dr. Bauer Albert képviselőjelöltekkel együtt választási nagygyőlésen vett részt Halmin, Dabolcon, Csedregen, Kökényesden és Kisbábonyban. Szabó István szenátorjelölt Szilágypérben, Csomaközön és Fényen, majd Riedl Rudolf képviselőjelölttel együtt Bogdándban és Lelén vett részt választási győlésen.