1996

1996. november 25., hétfő IV. évfolyam, 916. szám

***      A hollandiai Interetnikai Kapcsolatok Alapítvány szervezésében 1996. november 22–23-án Bécsben nemzetközi szemináriumra került sor a kisebbségi nyelveken történő oktatás kérdéseiről. A szemináriumon részt vett Max van der Stoel, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, több nemzetközi szakértő, az Európa Tanács tanügyi kérdésekkel foglalkozó szakembere, a közép- és kelet-európai országok, a Balti államok, valamint a FÁK-hoz tartozó országok tanügyminisztériumi képviselői, továbbá nemzeti kisebbségi szervezetek képviselői. Romániából Romulus Pop tanügyi államtitkár és – az RMDSZ képviseletében – Borbély László vett részt a rendezvényen.

Borbély László fölszólalásában kifejtette, hogy a jelenlegi romániai Tanügyi törvény nem ad kielégítő megoldást a kisebbségi, különösen a magyar nyelvő oktatás kérdéseire, és reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a novemberben lezajlott parlamenti és elnökválasztások után, figyelembe véve a román-magyar alapszerződés gyakorlatba ültetését is, megteremtődnek a feltételek az oktatási törvény módosítására, valamint arra, hogy a Parlament megvitassa az RMDSZ által előterjesztett, csaknem 500 ezer aláírással támogatott, az Anyanyelvő oktatásról szóló törvénytervezetet.

 

***      1996. november 23-án, szombaton, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében megtartotta soros évi közgyőlését az EMKE. A meghívottak között a megyei EMKE-képviseleteken és társszervezeteken kívül más erdélyi civil szerveződéseink vezetői is jelen voltak, például Benkő Samu, az EME elnöke.

Dávid Gyula EMKE-elnök megnyitó beszéde után Kötő József ügyvezető elnök a magyar kultúrcentrumok létrehozásának a stratégiájáról beszélt, majd gazdasági beszámoló következett. A közgyőlés a megyei tagszervezetek beszámolóival és más hozzászólásokkal folytatódott.

Délután a hagyományos EMKE-díjak kiosztása előtt a résztvevők megünnepelték a 75 éves Romániai Magyar Dalosszövetséget. Dr. Kötő József köszöntője után a szövetség múltjáról dr. Benkő András és Kostyák Imre, az újjáalakult szervezetről pedig László Attila szólt. Fellépett a Kovács András vezette Marosvásárhelyi Nagy István Kórus.

Ezt követően került sor az ünnepélyes díjkiosztásra. Kovács András és Kelemen Antal Nagy István díjat, Németh Ildikó Kacsó András díjat, András Mihály Könczei Ádám díjat, Beder Tibor Kun Kocsárd díjat, Szabó Zsolt Kacsó Sándor díjat, Kovács Ferenc Janovics Jenő díjat, Molnár István Szolnay Sándor díjat, Hunyadi László Kovács György díjat, Tompa Miklós (post mortem) Kemény János díjat, Hary Béla Erkel-díjat, Fülöp Géza Monoki István díjat, a Csiporka játszó-ház nevében Ráduj József Vámszer Géza díjat, Forrai Tibor és Szabó Szende Szentgyörgyi István díjat, Bács Lajos Rónai Antal díjat, Nisztor Ilona Seprődi János díjat és Geréd Vilmos Zsizsmann Rezső díjat kapott.

 

***      November 25-én, hétfő délután ülésezett Marosvásárhelyen az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, majd 17 órától Markó Béla szövetségi elnök kezdeményezésére tanácskozásra összeült az RMDSZ Operatív Tanácsa is. Ez utóbbin a kormánykoalíciós tárgyalásokkal kapcsolatos kérdések szerepelnek napirenden. A tanácskozás lapzártakor még javában folyt.

 

***      November 25-én, hétfőn, ülésezett Csíkszeredában a Székelyföldi Egyeztető Tanács. Az ülésen az RMDSZ koalíciós kormányzásban való részvételéről folyt eszmecsere.