1996

1996. november 22., péntek IV. évfolyam, 915. szám

***      Tegnap, november 21-én, este az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalában Markó Béla szövetségi elnök meghívására megbeszélést tartott az RMDSZ újonnan megválasztott képviselőházi és szenátusi csoportja. A megbeszélésen részt vett Takács Csaba ügyvezető elnök és Dézsi Zoltán, a Szövetségi Kéviselők Tanácsának elnöke is. Markó Béla tájékoztatta a jelenlevőket a kománykoalíciós tárgyalások stádiumáról, ugyanakkor a képviselők és szenátorok is kifejtették a kormányzati felelősséggel kapcsolatos álláspontjukat. Továbbá szó esett a parlamenti csoportok szervezési kérdéseiről, az újonnan megválasztott képviselők és szenátorok parlamenti bizottságokban való részvételéről, valamint más aktuálpolitikai kérdésekről.

 

***      Ma délelőtt tartotta alakuló ülését a Parlament újonnan megválasztott két Háza. A III. törvényhozási ciklus ünnepélyes megnyitása után a Szenátusban sor került a frakciók megalakítására, ezt követően pedig a Mandátumigazoló Bizottság megválasztására. A 11 szenátor részvételével megtartott első RMDSZ-frakció ülésén Verestóy Attila, Seres Dénes és Puskás Bálint Zoltán személyében megválasztották a frakció elnökét, alelnökét illetve titkárát. A Szenátus megszavazta a 12 tagú Mandátumigazoló Bizottság személyi összetételét. Az RMDSZ-t ebben a bizottságban Lőrinczi Gyula szenátor képviseli.

A Képviselőházban is megalakultak az új frakciók, majd sor került a Mandátumigazoló Bizottság megválasztására. E bizottság munkájában az RMDSZ részéről Elek Barna és Székely Ervin képviselők vesznek részt. Az RMDSZ Képviselőházi frakciója csak a jövő héten kedden fogja megválasztani tisztségviselőit, addig a frakció ideiglenes vezetésével Vida Gyula képviselő urat, mint korelnököt bízták meg.