1996

1996. november 21., csütörtök IV. évfolyam, 914. szám

***      1996. november 22-én, pénteken délelőtt összeül Bukarestben az újonnan megválasztott Parlament két Háza. Az első ülésen mindkét Ház megválasztja a mandátumigazoló bizottságot. Az RMDSZ-t az új törvényhozásban 25 képviselő és 11 szenátor képviseli.

A mandátumok igazolása után a jövő héten alakulnak meg a parlamenti frakciók és választják meg a Szenátus és a Képviselőház Állandó Büróját, majd létrejönnek a szakbizottságok és megválasztják vezetőségeiket. Románia újonnan megválasztott elnöke, Emil Constantinescu ünnepélyes eskütételére a két Ház együttes ülésén kerül sor, előreláthatólag ugyancsak a jövő hét folyamán.

 

***      Az EMKE Szilágy megyei szervezetének rendezésében november 29-e és december 1-e között több író-olvasó találkozóra kerül sor a szilágysági helységekben, amelyeken Domokos Géza, az RMDSZ volt elnöke Esély címő önéletrajzi emlékezéseinek első kötetét mutatja be Dávid Gyula, az EMKE országos elnöke. A találkozókon a szerző dedikálja könyvét az érdeklődőknek és kötetlen beszélgetések során idézi föl emlékeit a 89-es decemberi változást követő első napok és évek történéseiről, amelyek – óhatatlanul – az RMDSZ politizálásához, küzdelmes munkájához is kapcsolódnak. Szilágy megyébe eddig – a könyvterjesztés mai állapotának tudhatóan – nem jutott el ez a mindenképpen nagy érdeklődésre számot tartó, tanulságos memoárkötet. November 29-én Krasznán és Zilahon Kiss Törék Ildikó nagyváradi színmővész is fellép az alkalomhoz kapcsolódó mősorral, ezenkívül november 30-án Szilágycsehben és – délután – Sarmaságon, december elsején Szilágysomlyón, az EMKE-házban, délután Szilágynagyfaluban mutatják be Domokos Géza könyvét.