1996

1996. november 14., csütörtök IV. évfolyam, 909. szám

***      A elnökjelölteknek az RTV stúdiójában november 13-án, szerdán, elhangzott vitája során Ion Iliescu elnökjelölt többek között a Curierul Naőional aznapi számában megjelent valótlan, hamis és magyarellenes hangulatkeltést szolgáló információját használta fel Emil Constantinescu elleni támadása eszközéül. Eszerint állítólag Frunda György a külföldi sajtótudósítók november 8-i sajtófogadásán kijelentette, hogy „az RMDSZ a határok fölötti regionális területi autonómiára törekszik”.

Ezzel kapcsolatban a Romániában akkreditált Külföldi Újságírók Egyesülete november 14-én tiltakozó levélben fordult a Curierul Naőional címő napilap igazgatójához, Valentin Pőunescuhoz, amelyben félreérthetetlenül leszögezi: „Frunda úr nem tett ilyen kijelentést, és a szóbanforgó sajtófogadáson jelenlévő nagy hírügynökségek tudósítói közül senki sem tett közzé ilyen információt. Ez az incidens annál is súlyosabb, mivelhogy később, az államelnökjelöltek tévévitája során idézték ezt az információt.”

A levelet a címzetten kívül a Rompres és a Mediafax hírügynökségeknek, valamint az RDK-nak, az SZDRP-nek és az RMDSZ-nek is megküldte a Külföldi Újságírók Egyesülete.

 

***      A Romániai Demokrata Konvenció és a Szociáldemokrata Unió közös szervezésében szerdán, november 13-án a bukaresti Köztársasági Palotában lezajlott kampányzáró nagygyőlésen az RMDSZ képviseletében jelen volt Markó Béla szövetségi elnök és Verestóy Attila szenátor.