1996

1996. május 24., péntek IV. évfolyam, 787. szám

*** 1996. május 24-én, pénteken, Markó Béla szövetségi elnök Marosvásárhelyen fogadta Lezsák Sándort, a Magyar Demokrata Fórum elnökét.

A találkozón a két szervezet elnöke megegyezett abban, hogy a jövőben is minél szorosabb kapcsolatra van szükség az MDF és az RMDSZ között. Az elkövetkező hónapokban az MDF politikusai és gazdasági szakemberei újabb látogatást terveznek Erdélybe. Ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatépítésben is van lehetőség előrelépésre, hiszen mindkét szervezet ugyanannak az európai pártszövetségnek, az EDU-nak a tagja.

A román-magyar viszonnyal kapcsolatban Lezsák Sándor megerősítette, hogy szerintük az alapszerződés megkötésének előfeltétele a romániai magyarság egyetértése, illetve olyan konkrét problémák megoldása, mint az anyanyelvő oktatás kérdése vagy az egyházi javak visszajuttatása.

*** Május 22-én Snagovon az Ifjúság- és Sportügyi Minisztérium valamint az Európai Ifjúságügyi Együttmőködés Romániai Központja (EUROTIN) rendezésében országos szimpoziumra került sor Ifjúság és európai integráció címmel. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Ion Iliescu államfő is. A romániai magyar ifjúsági szervezeteket Vajda László, a szövetségi elnök politikai tanácsosa, MIT frakcióvezető és Nagy Pál, a MIT elnökségi tagja képviselte az egésznapos szimpoziumon.

*** Kozsokár Gábor, a Szenátus Állandó Bizottságának titkára és Vida Gyula képviselőházi frakcióvezető képviselte az RMDSZ-t 1996.május 23-án, csütörtökön a parlamenti pártok képviselőinek találkozóján Ion Iliescu államelnökkel, a Cotroceni palotában. A többórás megbeszélésen az őszi parlamenti- és elnökválasztásokkal kapcsolatos kérdések, többek között a választások egyidejősége vagy különválasztása, a lehetséges időpont, a választási küszöb kérdései körül folyt élénk és nem sok eredménnyel zárult vita. Az RMDSZ képviselői a parlamenti és elnökválasztás különválasztása mellett érveltek, és az 5 %-os küszöböt tartották elfogadhatónak a parlamenti választásokon. A vita egyedüli eredményeként a kormányt megbízták azzal, hogy győjtse össze az egyes pártok javaslatait, és dolgozza ki a választási törvény módosítására vonatkozó törvénytervezetet.