1996

1996. május 21., kedd IV. évfolyam, 784. szám

*** 1996. május 20-án, a Képviselőház elfogadta a 118/1990. számú törvényrendelet módosítására vonatkozó törvényjavaslatot. A módosítás előírja a kérelmek benyújtási határidejének 1997. december 31-ig való meghosszabbítását. A módosítás rendkívüli fontosságú azon volt hadifoglyok számára, akik nem éltek kérelmezési jogukkal, vagy kérelmeiket a törvényt alkalmazó megyei bizottságok szintjén elutasították. A Képviselőházban elfogadott törvénytervezetet a Szenátusnak is le kell tárgyalnia, amire minden valószínőség szerint még ebben a parlamenti szesszióban sor kerül.

*** 1996. május 17–20-a között Nemes Árpád, a Szövetségi Elnöki Hivatal külpolitikai tanácsosa részt vett Londonban az Európai Demokrata Unió 4. számú, Kampányszervezéssel és médiákkal foglalkozó munkabizottságának ülésén. A résztvevők áttekintették a választások kapcsán kialakult helyzetet Spanyolországban, Ausztriában, Szlovákiában, Bulgáriában, Máltában és Romániában. Az RMDSZ képviselője felszólalásában fölhívta a részvevők figyelmét az új romániai Helyhatósági törvény hiányosságaira, valamint azokra a támadásokra, amelyek a BBC román nyelvő adását érik a vezető kormánypárt részéről.

*** Május 17-én, pénteken, az aradi Intersat helyi TV-ben Hosszú Zoltán szenátor, Arad város polgármesterjelöltje mutatkozott be a választóknak. Vasárnap, május 19-én, az Arad megyei Kisjenőn és Nagyzerinden tartott kultúrmősorral egybekötött választási győlést az Arad megyei kampánystáb.

*** Lapzártakor az RMDSZ Maros megyei szervezetének rendezésében a marosvásárhelyi Sportcsarnokban választási nagygyőlés kezdődött, amelyen az RMDSZ befutó helyen lévő városi és megyei tanácsosjelöltjeivel és Fodor Imre marosvásárhelyi polgármesterjelölttel találkozik a város magyarsága. A fórumon részt vesz Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Demeter János ügyvezető alelnök, az RMDSZ választási kampányigazgatója, a megyei szervezet vezetése, valamint a központi és megyei kampánystáb több tagja.