1996

1996. május 15., szerda IV. évfolyam, 780. szám

*** Hivatalos romániai látogatása alkalmából, Aleksander Kwasniewski lengyel államfő, május 14-én bukaresti rezindenciáján fogadta az ellenzéki pártok vezető politikusait. Az RMDSZ-t képviselő Markó Béla szövetségi elnök mellett jelen volt Emil Constantinescu, Ion Diaconescu, Sergiu Cunescu, Adrian Severin, Mircea Ionescu-Quintus és Mihail őora.

*** A Képviselőházban előterjesztett politikai nyilatkozatában Asztalos Ferenc Hargita megyei képviselő kifejtette, hogy Lazőr Lődariu RNEP-képviselő képzeletében feltétlenül etnikai jelleget ölt minden esemény, aminek a színtere Hargita, Kovászna vagy Maros megye. Ekként állította be a Székelyudvarhelyen nemrég elkövetett rendőrgyilkosságot is, holott a megyei rendőrfelügyelőség hivatalos közleménye ilyen utalást egyáltalán nem tartalmaz. Asztalos Ferenc írásbeli dokumentumokra és nyilvános tanúságtételekre hivatkozva bizonyította a továbbá, hogy az említett megyékből „elüldözött” románok egyesületének az elnöke, Vodő Valer tanár csupán konjunktúralovag, semmiképp sem nevezhető elüldözöttnek, mivel annak idején önként és önkényesen hagyta el, illetve adta föl székelyudvarhelyi lakását és tanári állását.

*** A képviselőházi RMDSZ-frakciónak a kormány pénzügyi politikáját elítélő, a Romániai Demokratikus Konvenció által kezdeményezett parlamenti Indítvánnyal kapcsolatos támogató állásfoglalását a Ház május 13-i ülésén Neményi Nándor József Kolozs megyei képviselő fejtette ki. Szövetségünk képviselője emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-frakció két évvel ezelőtti meglátásai javarészt beigazolódtak. A kormány nem volt képes teljesíteni a Nemzetközi Valuta Alappal szemben vállalt kötelezettségeit, és óriási veszteségeket könyvel el a veszteséges állami vállalatok szubvencionálása következtében. Megállapította, hogy hiányzik a politikai akarat a bankok mielőbbi privatizálásához és a hatékony pénzpiac megteremtéséhez, hogy nem reális az infláció hivatalosan bejelentett rátája, hogy a tavaly szeptember óta 39 százalékkal leértékelődött a lej. Mivel nem számíthatunk a helyzet javulására, az RMDSZ képviselői megalapozottnak tekintik a bizalmatlanságot előlegező Indítványt.

A képviselők azonban az ellenzéki kezdeményezést jelentős szavazat-többséggel elvetették.

*** Jól szerepeltek az RMDSZ-képviselők a szlovéniai teniszpályán. Borbély László Maros és Szilágyi Zsolt Bihar megyei képviselők a román Parlament tagjai számára kiírt előzetes vetélkedőn beverekedték magukat az első négy helyezett közé. Ezzel megszerezték a jogot arra, hogy Viorel Munteanu és Ioan Costin TDRP-i képviselők társaságában részt vegyenek a szlovéniai Otocecben május 9–12-e között, 13 válogatott részvételével megrendezett nemzetközi Europarlament teniszversenyen. Az RMDSZ képviselő-sportemberei a cseh csapattal lejátszott páros mérkőzésen kívül minden akadályt sikeresen vett: verték az észt párost, majd szoros küzdelemben – rövidített játékban – legyőzték a Magyar Országgyőlés válogatottját. A román Parlament csapata a lengyel, a cseh, a szlovén és a brit válogatott mögött végzett az ötödik helyen.

*** Az RMDSZ meghívására 1996. május 15–19-én Temesváron kerül sor a FUEV 41. Kongresszusára. A kongresszus házigazdái a Romániai Német Demokrata Fórum és az RMDSZ.