1996

1996. május 14., kedd IV. évfolyam, 779. szám

*** Markó Béla az RMDSZ szövetségi elnöke és Takács Csaba ügyvezető elnök május 10-én Budapesten, a Magyar Szocialista Párt székházában, találkozott Kósáné Kovács Magdával, az MSZP ügyvezető alelnökével. A tárgyalások során áttekintették az RMDSZ és az MSZP kapcsolatait és megvitatták a további együttmőködés lehetőségeit. Egyetértettek abban, hogy az együttmőködés kiszélesítése és folyamatosabbá tétele fontos és kívánatos mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind a nemzetközi fórumokon. Kósáné Kovács Magda megerősítette, hogy a Magyar Szocialista Párt a jövőben is kiemelt figyelmet szentel a határokon túli magyarság sorsának és kész minden politikai támogatást megadni az RMDSZ számára a romániai magyarság érdekében kifejtett tevékenységéhez.

*** Vasárnap, a nagyváradi újvárosi református templomban megtartott istentisztelettel és ünnepéllyel, valamint a református püspöki palotában helyreállított Sulyok István-emléktábla felavatásával végetért az idén ötödszörre megrendezett Varadinum ünnepségsorozat. Az igehirdetés után Tőkés László református és Tempfli József római katolikus püspökök, majd Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének elnöke, továbbá Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke és dr. Csapó József szenátor, az RMDSZ városi polgármesterjelöltje szólt a megjelentekhez. Ezt követően került sor az RMDSZ nagyváradi elnöke, Varga Gábor, által levezetett polgári fórumra, melyen Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök beszélt az időszerő politikai problémákról és válaszolt a feltett kérdésekre.

*** Május 11–12 én az RMDSZ szenátusi frakciója látogatást tett Arad megyében.

Szombaton, a Pécskán és Kisiratoson megrendezett kampánygyőléseken, Szabó Károly frakcióvezető szenátor, Markó Béla szenátor, szövetségi elnök, dr. Csapó József, Incze Tibor, Magyari Lajos és Hosszú Zoltán szenátorok találkoztak a választókkal. A győléseken úgyszintén részt vett Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az RMDSZ Arad megyei szervezete részéről Tokay György képviselő, Cziszter Kálmán elnök, Király András a kampánystáb elnöke, valamint Bognár Levente ügyvezető elnök kísérte a vendégeket.

Pécska nagyközségben az RMDSZ helyi szervezete Nagy István jelenlegi alpolgármestert indítja polgármester jelöltként a helyhatósági választásokon. A 45% ban magyarlakta nagyközségben fontos probléma a magyarság számára az arányos képviselet megszerzése a helyi tanácsban.

A kisiratosiak a falu határában várták az RMDSZ vezető tisztségviselőit és lovas fogatokkal vitték be a vendégeket a település központjába. Ezután megtekintették a termálfürdőt, a Máltai Szolgálat révén épülő mozgássérült-otthont, az üvegházat. Este a kultúrotthonban gyermekek köszöntötték szavalatokkal és énekszámokkal az RMDSZ politikusokat. Utóbb került sor a kampánygyőlésre. A 97% ban magyarlakta nagy falu 1968 ban elvesztette községi státuszát, s így a kürtösi tanácsba kell bejuttatnia tanácsos jelöltjeit. A kisiratosi magyarság úgy döntött, hogy polgármester jelöltet is indít a soron következő helyhatósági választásokon.

Vasárnap délelőtt az RMDSZ Arad megyei székházában politikai fórumra került sor Markó Béla, Takács Csaba, Magyari Lajos és Hosszú Zoltán részvételével. Déli 12 órakor az Arad Gáj kerületi katolikus templombúcsún jelen volt Takács Csaba és Magyari Lajos. A Szent Gizella napi búcsú az aradi millecentenáriumi rendezvények közé tartozik. A szentmisét Kovács József gyulai plébános tartotta.

Délután Nagyiratoson került sor kampánygyőlésre Magyari Lajos és Hosszú Zoltán szenátorok, valamint az RMDSZ Arad megyei szervezetének vezető tisztségviselői részvételével.