1996

1996. június 7., péntek IV. évfolyam, 797. szám

*** KÖZLEMÉNY

1996. június 11-én, kedd délelőtt 11 órára összehívom a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsát Kolozsvárra, az RMDSZ Pavlov utca 21. szám alatti székházába, a következő napirenddel:

1. – a helyhatósági választások elemzése;

2. – a második forduló előkészítése.

Kérem a megyei és területi elnököket, hogy hozzák magukkal a teljes választási dokumentációt (településszintő választói irodai jegyzőkönyvek a megye minden helységéből, megyei tanácsra vonatkozó jegyzőkönyvek, óvások, stb.)

A tanácskozáson részt vesz Markó Béla szövetségi elnök.

Kolozsvár, 1996. június 6.

Takács Csaba

az RMDSZ ügyvezető elnöke

*** Megemlékező ünnepség keretében avatták fel Budapesten 1996. június 6-án Nagy Imre, az 1956-os magyar forradalom mártír miniszterelnöke egészalakos szobrát, születésének 100. évfordulója alkalmával. Az ünnepségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviseletében meghívottként jelen volt Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök.

*** 1996. június 7-én reggel, a Központi Választási Iroda a kormány épületében, a fővárosi Victoria Palotában értekezletet szervezett a politikai pártok képviselőinek részvételével. Az RMDSZ képviseletében Niculescu Antal, a Szövetségi Elnöki Hivatal politikai tanácsosa vett részt a találkozón, amelyen jelen volt a KVI elnöke, Adrian Niőoiu tábornok, Octav Cosmâncő, a helyi közigazgatás államtitkára és George Ioan Dőnescu tábornok, belügyminiszter-helyettes.

Adrian Niőoiu bejelentette, hogy a június 7-ig, péntek reggelig beérkezett, ideiglenes adatok szerint 334 helységben az elégtelen részvétel miatt meg kell ismételni a választásokat, további 1.727 helységben pedig második fordulóra kerül sor. Hargita, Iaői és Temes megyékből még nem győjtötték be az adatokat. Gorj és Mehedinői megyékben megismétlik a megyei tanácsosi választásokat.

A KVI-hoz összesen 75 óvást nyújtottak be. Ebből 28-at eleve visszautasítottak, az utolsó 12 panaszt a pénteki nap folyamán vizsgálják meg.

Az értekezleten szétosztott dokumentumok szerint az RMDSZ a következő eredményeket érte el (zárójelben az országos helyezés):

– az RMDSZ polgármesterjelöltjei 443.808 szavazatot kaptak (6.);

– az RMDSZ helyi tanácsosjelöltjei 563.108 szavazatot kaptak (4.);

– az RMDSZ megyei tanácsosjelöltjei 602.561 szavazatot kaptak (4.);

(A fenti adatok a Hargita és Temes megyei eredményeket nem tartalmazzák.)

A végleges eredmények kihirdetésére minden valószínőség szerint péntek estig még várni kell. Úgyszintén nincs még válasz az RMDSZ és más ellenzéki pártok kolozsvári választásokkal kapcsolatos óvása ügyében.

*** Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Varga Gábor 1996. június 5-én keltezett közleményében megerősítette, hogy a helyhatósági választások első fordulójában elért, immár végleges eredmények alapján a Bihar megyei szervezet továbbra is támogatja dr. Csapó I. Józsefet a nagyváradi polgármesteri választások második menetében.