1996

1996. június 28., péntek IV. évfolyam, 812. szám

*** Június 27-én, csütörtökön délután a Társadalmi Dialógus Csoport (GDS) szervezésében kerekasztal-beszélgetésre került sor Bukarestben.

A találkozón részt vettek romániai parlamenti pártok vezetői, képviselői, illetve szakértői, valamint a Társadalmi Dialógus Csoport politikai elemzői, szociológusai.

A találkozó témája a helyhatósági választások eredményeinek elemzése volt, de végleges adatok hiányában a résztvevők csupán az urnáknál való jelenléttel, illetve abszentizmussal és a szervezési problémákkal kapcsolatban folytattak vitát.

Jelen voltak többek között Oliviu Gherman (SZDRP), Victor Surdu (RDAP), Constantin Avramescu (SZDU). Az RMDSZ képviseletében részt vettek a beszélgetésen Seres Dénes szenátor, Vajda László politikai tanácsos és Székely István, az Önkormányzatokért és Területi Szervezetekért felelős Főosztály referense. A szervezők szakértői közül jelen voltak Pavel Câmpeanu szociológus, Alin Teodorescu, Mihai őora, Horia Roman Patapievici és Stelian Tőnase.

*** Miután a Brassó Megyei Tanács a testület alelnökévé választotta Madaras Lázárt, a brassói képviselő – a két funkció összeférhetetlensége okán – lemondott mandátumáról. Helyét a Képviselőházban az 1992-es választási listán következő Török Ernő mérnök foglalta el, akinek mandátumát a Képviselőház utolsó ülésén, június 28-án igazolta.

Ugyancsak lemondott mandátumáról Neményi József Nándor Kolozs megyei képviselő, akit a Szenátus és Képviselőház szakbizottsági maghallgatása után a Parlament június 27-én a 21/1996-os törvény értelmében létrehozott Versenytanács tagjává választott. Kolozs megye új RMDSZ-képviselője valószínüleg Molnos Lajos lesz.