1996

1996. június 17., hétfő IV. évfolyam, 803. szám

*** Amint az egyébként várható volt, a második fordulóban sem Nagyváradon, sem Szatmárnémetiben nem sikerült az RMDSZ jelöltjeinek elnyerniük a polgármesteri széket.

Nagyváradon dr. Csapó József szenátor elsőként jutott be a második fordulóba a Romániai Demokratikus Konvenció jelöltjével, de a városban többséget alkotó románság összefogása meghozta a Romániai Demokratikus Konvenció jelöltjének a győzelmét. Vigaszként könyveljük el, hogy a szavazás eredményeként valószínőleg magyar alpolgármestere lesz Nagyváradnak, továbbá azt, hogy a polgármester végül is a demokratikus ellenzék soraiból került ki.

Ha szorosabb küzdelemben is, de ugyanezzel az eredménnyel zárult a szatmárnémeti polgármesteri tisztségért folyó versengés. Akárcsak ezelőtt négy évvel, most is mindössze alig négyezer (pontosabban 3.913) szavazaton múlott, hogy magyar városgazdája legyen Szatmár megye székhelyének. Riedl Rudolf, az RMDSZ polgármesterjelöltje így a város alpolgármesteri székét foglalhatja el, míg Szatmárnémeti első számú emberét a Romániai Demokratikus Konvenció adja.

*** A helyhatósági választások második fordulójában újabb 15 RMDSZ-polgármestert választottak meg június 16-án. A négy évvel korábbi 124 polgármesterrel szemben a még nem végleges, illetve nem hivatalos adatok szerint az RMDSZ a június 2–16-i helyhatósági választásokon összesen 136 polgármesteri tisztséget szerzett meg. Ugyanakkor számos – különösen székelyföldi – településen, városokban és községekben egyaránt, függetlenként indult magyar polgármesterre esett a magyar lakosság választása, s ezek közül a legtöbben maradéktalanul felvállalják az RMDSZ önkormányzati programját, és a települések általános érdekei mellett, azokkal együtt a magyarság sajátos kisebbségi érdekeit is képviselik. Így Csíkszeredában dr. Csedő Csaba ezúttal függetlenként nyerte el ismét a polgármesteri széket Búzás László RMDSZ-jelölttel szemben, és Kézdivásárhelyen is egy független jelölt, Szigeti István került ki győztesen Tubák Ervin RMDSZ-listán indult jelölt ellenében.

*** Nem sok jót hozott az idei helyhatósági választás a kolozsvári magyaroknak. Miután Gheorghe Funart már az első fordulóban újraválasztották Kolozsvár polgármesterévé, a demokratikus ellenzéknek a helyi tanácsban az alpolgármester-választáson sem sikerült többségbe kerülnie, és mind az RMDSZ, mind a Demokrata Párt alpolgármester-jelöltjét (Boros Jánost, illetve Iuliu Pőcurariut) leszavazták, helyettük egy ökologista (MER) és egy RNEP-jelölt lett Funar helyettese. Molnos Lajost a nemzeti egységpárti tanácsosok nem igazolták, cserében azonban egy RNEP-párti tanácsost is visszautasított a felálló tanács demokratikus „szárnya”.