1996

1996. július 25.,szerda IV. évfolyam, 830. szám

***      Az erdélyi római katolikus, unitárius és evangélikus egyházfôk az alábbi levelet intézték Románia miniszterelnökéhez:

 

Ôexcellenciája

            Nicolae Vãcãroiu miniszterelnök úrnak

 

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy egyes állami hatóságok ellenzik az 1996 augusztus elejére elôkészített III. Magyar Református Világtalálkozót, akadályokat próbálnak gördíteni az események zavartalan megtartása elé és politikai jelleget tulajdonítanak ennek a kiemelkedô  jelentôségû vallási eseménysorozatnak.

Az ország Alkotmánya biztosítja a lelkiismereti és vallásszabadságot, a gyülekezési jogot és a vallásos rendezvények megtartását semmilyen törvény nem köti még egyszerû engedélyhez sem.

Az Európai Emberi Jogi Egyezmény, melyet Románia is törvényerôre emelt, 9. cikkelyében többek között az alábbiakat tartalmazza:

„Mindenkinek joga van a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsághoz; ez a jog magába foglalja (…) a vallásnak, vagy meggyôzôdésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság elôtt (…) és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát”.

Mindezekbôl kiindulva megállapítjuk, hogy a Romániai Református Egyháznak joga van megtartani a III. Református Világtalálkozót, jogos igénye kifejezni vallásos meggyôzôdését.

Jelen levelünkkel a kormány tudomására hozzuk álláspontunkat: a magunk és egyházaink nevében közösséget vállalunk a Református Egyház szándékaival és rendezvényeiken való személyes részvétellel nyomatékot adunk együttérzésünknek.

 

  1. július 25.

 

            Dr. Jakubinyi György                       Dr. Erdô János                           Mózes Árpád

  1. kat. érsek                                  unitárius püspök                   evangélikus püspök

Gyulafehérvár                                   Kolozsvár                                  Kolozsvár

 

                Reizer Pál                                                                                           Tempfli József

  1. kat. püspök                                                                                         r. kat. püspök

Szatmárnémeti                                                                                          Nagyvárad

 

***      Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete 1996. július 23-án, a helyi tanács dísztermében összejövetelt rendezett, melyen az RMDSZ választmányának tagjai, a városi tanácsosok, a sajtó képviselôi és az érdeklôdôk a meghívottként ide látogató Orbán Viktorral, a FIDESZ – Magyar Polgári Párt elnökével, továbbá Németh Zsolttal és Tirts Tamással, e párt parlamenti képviselôivel találkozhattak.

A több órás kötetlen beszélgetésen a magyar-magyar csúcstalálkozó, az RMDSZ köztársasági elnök-jelöltjének kérdése, a területi autonómia megvalósításának lehetôsége és más fontos problémák kerültek terítékre.

Szó esett a FIDESZ és az RMDSZ viszonyáról, elsôsorban a politikai és gazdasági együttmûködés lehetôségei tekintetében.

 

***      Az RMDSZ Szatmár megyei választmánya legutóbbi tanácskozásán, a szenátor- és képviselôjelöltek listájának minél szélesebb körû javaslattétellel történô összeállítását elôsegítendô, a megye minden RMDSZ-tagjához, a szövetséggel társult ifjúsági, szakmai és rétegszervezetekhez intézett Felhívást szövegezett meg, melyet aztán a helyi sajtó is megjelentetett.

A jelöltek jelentkezésének, a javaslatok letételének határideje 1996. augusztus 10. A megyei elnökség augusztus 13-án, a Friss Újság hasábjain, hozza nyilvánosságra a jelöltek listáját. A tagság augusztus 19-ig nyújthatja be óvásait.

A Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa összehívása idôpontjául a Szatmár megyeiek agusztus 24-ét javasolják, ugyanis a megyei választmány augusztus 28-ra összehívandó gyûlésén, a parlamenti választási kampány kezdetét megelôzô napokban, már véglegesíteni kívánják a szenátor- és képviselôjelöltek listáját.