1996

1996. július 24., szerda IV. évfolyam, 829. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

Kinevezem az RMDSZ Országos Kampánystábját, amely szervezi és lebonyolítja a szövetség 1996-os választási kampányát.

A kampánystáb tagjai:

– Birtalan József (gazdaság)

– Kós Anna (média)

– Nagy Zsolt (szervezés)

– Székely István (elemzés, statisztika)

Az államelnök-jelölt kampányfőnöke: Niculescu Antal.

 

Kolozsvár, 1996. július 23.

                                                                                                                   Takács Csaba 

                                                                                                            Kampányigazgató

 

 

***      Szerdán, július 24-én, Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök és Frunda György szenátor, az RMDSZ államelnök-jelöltje, részvételével sajtóértekezlet zajlott le az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalában.

Markó Béla szövetségi elnök felhívta a figyelmet a nacionalista, magyarellenes retorika felerősödésére az ún. budapesti nyilatkozat ürügyén. Visszautasította az utóbbi félremagyarázása révén az RMDSZ-re szórt rágalmakat, a vezető kormánypárt és a jelenlegi államelnök szóvivőjének ide vonatkozó, a választópolgárok félrevezetését célzó megnyilatkozásait. Vele egyetértésben Takács Csaba ügyvezető elnök is  hangoztatta, hogy az RMDSZ választási programja nemcsak a romániai magyarság, hanem az ország minden polgára számára kíván alternatívát nyújtani. Frunda György államelnök-jelölt beszámolt arról, hogy az RMDSZ célkitőzéseit magába foglaló, de korántsem kizárólagosan etnocentrikus, saját választási programja kidolgozás alatt áll.

A résztvevők tudomást szerezhettek az RMDSZ által létrehozott választási testületek személyi összetételéről. A legfontosabb politikai döntések meghozatalára hivatott Országos Kapány Elnökség tagjai: Markó Béla szövetségi, Tőkés László tiszteletbeli, Takács Csaba ügyvezető elnökök, továbbá Dézsi Zoltán, az SZKT és Csávossy György, az Egyeztető Bizottság elnöke. A Takács Csaba igazgatása alatt álló Országos Kampánystáb tagjai: Kós Anna (propaganda és média ügyek), Birtalan József (gazdasági-pénzügyi kérdések), Nagy Zsolt (szervezés) és Székely István (elemzés, statisztika). Frunda György államelnök-jelölt kampánystábjában politikai tanácsosként Tokay György képviselő, jogi, emberjogi és népjóléti tanácsosokként Hajdu Gábor szenátor és Varga Attila képviselő, gazdasági-pénzügyi tanácsosokként Birtalan Ákos képviselő és Szalka József, tanügyi és vallásügyi tanácsosként Asztalos Ferenc képviselő, szervezési tanácsosokként Borbély László képviselő és Verestóy Attila szenátor, szóvivőként, kampányfőnökként Niculescu Antal kapott helyet.

A kérdésekre válaszolva Markó Béla és Frunda György egyaránt hangoztatta, hogy alaptalan minden olyan vádaskodás, mely szerint az RMDSZ „szecessziós” politikát követne, amikor az autonómiáért száll síkra. Törekvéseit a romániai magyarság legitim érdekképviseleti szervezete az alkotmányos és a nemzetközi egyezmények biztosította kereteken belül maradva kívánja valóra váltani.

 

***      1996. július 22-én nyílt meg a bálványosi VII. Nyári Szabadegyetem. A csíkszeredai FIAD Alapítvány, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga és a budapesti Pro Minoritate szervezésében zajló szabadegyetem megnyitó rendezvényén előadást tartott Orbán Viktor, a FIDESZ Polgári Párt elnöke, Horia Rusu, a Liberális Párt 1993 ügyvezető elnöke, Adrian Severin, a Demokrata Párt alelnöke, továbbá – A román-magyar viszony az Európai integráció szemszögéből címmel – Markó Béla RMDSZ-elnök. A megnyitó rendezvény moderátorai: Szokoly Elek, a Pro Európa Liga társelnöke és Szilágyi Zsolt Bihar megyei RMDSZ-képviselő voltak. A rendezvény július 27-én zárul.