1996

1996. július 2., kedd IV. évfolyam, 814. szám

*** 1996. július 1-én Kolozsváron ülést tartott az RMDSZ Külpolitikai Tanácsadó Testülete. Jelen voltak: Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Szabó Károly és Vida Gyula parlamenti frakcióvezetők, a Parlament külügyi szakbizottságaiban tevékenykedő szenátorok és képviselők közül Verestóy Attila, Borbély László, Pécsi Ferenc és Tokay György, valamint Kötő József és Nagy Zsolt ügyvezető alelnökök, Székely István szakértő. Tőkés László tiszteletbeli elnök levélben hozta a testület tudomására álláspontját.

A megbeszélés célja a Budapesten 1996. július 4–5-én sorra kerülő, Magyarország és a határon túli magyarság címő tanácskozáson képviselendő RMDSZ-álláspont és az ott előterjesztendő javaslatok kidolgozása volt.

A budapesti tanácskozáson, amelyen a magyarországi parlamenti pártok, a magyar kormány, és a határon túli magyar szervezetek képviselői vesznek részt, az RMDSZ részéről Markó Béla szövetségi elnök, Tőkés László tiszteletbeli elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Dézsi Zoltán, az SZKT Állandó Bizottságának elnöke, Niculescu Antal politikai tanácsos és Székely István szakértők lesznek jelen.

*** Lapzártakor Kolozsváron még ülésezett a július 2-ra, kedd délelőtt 10 órára összehívott Szövetségi Egyeztető Tanács, amelynek napirendjén a kisebbségi civil társadalom építésének kérdései, továbbá a tisztújítás szerepelnek.