1996

1996. július 10., szerda IV. évfolyam, 820. szám

*** Július 10–12-e között Isztambulban kerül sor a Fekete-tengeri Gazdasági Együttmőködés Parlamenti Közgyőlése és az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlése közös szervezésében az első interparlamentáris konferenciára, amelynek témája a Fekete-tengeri térség környezetvédelme. A konferencia célja az, hogy azonosítsa és kielemezze a drámai következményekkel járó környezeti problémák okait, mivel ezek komolyan veszélyeztetik a térség, de ugyanakkor egész Európa gazdasági fejlődését és jólétét.

A munkálatokon részt vevő román parlamenti delegáció tagjai Kerekes Károly, Mircea Ciumara és Nicolae Vőleanu képviselők.

*** 1996. július 5-én a Romániai Helsinki Bizottság (APADOR-CH) szervezésében kerekasztal-beszélgetésre került sor a romániai emberi jogok helyzetéről.

A találkozón tiszteletbeli meghívottként jelen volt Edit Müller, az Európa Unió – Románia Parlamenti Vegyes Bizottság tagja, aki a tanácskozás után sajtókonferencián ismertette álláspontját.

A rendezvényen részt vettek az Aurora, Accept, Pro Europa, Amnesty International nemkormányzati szervezetek képviselői, a Legfelsőbb Ügyészség egy képviselője, valamint Nicolae Gheorghe roma vezető. Az RMDSZ-t a tanácskozáson Borbély László Maros megyei képviselő és Nemes Árpád, a Szövetségi Elnöki Hivatal külpolitikai tanácsosa képviselték.

Edit Müller asszony a sajtótájékoztatón kemény szavakkal ítélte el a román kormányt, amiért nem hajlandó dialógust folytatni a nemkormányzati szervezetekkel. A magyar kisebbség helyzetét illetően kijelentette, hogy a Tanügyi törvény elégedetlenségre ad okot a romániai magyarság körében. Müller asszony sajnálattal vette tudomásul, hogy nincs előrehaladás a román-magyar alapszerződés kérdésében, és kifejtette, hogy Romániának több hajlandóságot kellene mutatnia az ET 1201-es Ajánlásának belefoglalására az alapszerződésbe.