1996

1996. február 9., péntek IV. évfolyam, 715. szám

*** 1996. február 9-én, pénteken, Bukarestben megkezdődött az Európai Unió Emberi jogok és az európai biztonság összefüggései Kelet- és Közép-Európában programja keretében A román-magyar viszony helye az euro-atlanti integrációs folyamatban címmel a romániai Helsinki Bizottság által szervezett kétnapos nemzetközi szeminárium.

A rendezvényen, amelyre romániai és magyarországi parlamenti képviselőkön kívül román és magyar kormánytisztviselők, valamint különböző nemkormányzati, nemzetközi emberjogi szervezetek képviselői, a kisebbségi- és emberjogi kérdések ismert szakértői kaptak meghívást, az RMDSZ képviseletében Szabó Károly és Frunda György szenátorok, Bakk Miklós szakértő, Niculescu Antal és Nemes Árpád politikai tanácsosok vesznek részt.

A román, illetve a magyar kormány részéről jelen van a tanácskozáson Marcel Dinu, illetve Szent-Iványi István külügyi államtitkár. A magyarországi meghívottak között van Gellért Kiss Gábor, az Országgyőlés emberi jogi bizottságának elnöke, Németh Zsolt FIDESZ-képviselő, bizottsági tag, Lőrincz Csaba (FIDESZ) szakértő, Molnár Gusztáv filozófus, a Teleki László Közép-Európai Geopolitikai Kutatóintézet munkatársa. Nemzetközi szervezetek képviseletében jelen van Bíró Gáspár, a ENSZ és ET szakértője, Brigitte Dufour és Theresa Nelson, a bécsi Nemzetközi Emberjogi Helsinki Bizottság programigazgatói, Joost Herman, a Gröningeni Egyetem tanára, a hollandiai Európai Biztonsági Kutatóközpont igazgatója, Ivan Fiser, a londoni székhelyő Amnesty International Nemzetközi Titkárságának vezetője, Alexis Imbert, a brüsszeli Emberjogi Alapítvány és Catherine Gyarmathy-Amherd, a svájci Helsinki Bizottság képviselője. A szervezők részéről természetesen jelen vannak a tanácskozáson Gabriel Andreescu és Renate Weber, az APADOR-CH társelnökei, Manuela őtefőnescu alelnök, Valentin Stan, az Emberi Jogok és Regionális Biztonság programigazgatója, továbbá Smaranda Enache és Szokoly Elek, a Pro Európa Liga társelnökei. A tanácskozáson jelen van Szőcs Ferenc, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete és Székely Levente, a nagykövetség első titkára is.

A kétnapos szemináriumon hét ülésszak keretében kerül sor előadásokra és vitára az európai biztonság, az emberi és kisebbségi jogok, a román-magyar partneri kapcsolatok témakörében, továbbá a román-magyar alapszerződés kisebbségi vonatkozásainak, a román-magyar megbékélés lehetséges modelljeinek kérdésében.

Az első napon Frunda György moderátorként, Szabó Károly és Bakk Miklós társelőadóként képviselte az RMDSZ-t. Ugyancsak moderátorként volt jelen az első napon Adrian Severin DP-képviselő, Gellért Kiss Gábor országgyőlési képviselő és Smaranda Enache.