1996

1996. február 8., csütörtök IV. évfolyam, 714. szám

*** Az Ügyvezető Elnökség 1996. február 7-én tartott soros ülésén a testület elemezte a területi szervezetek kampányelőkészítő tevékenységét, és megállapította, hogy a jelöltek kiválasztása az SZKT által meghatározott kritériumok alapján és megfelelő ütemben történik, a területi szervezetek operatívan hajtják végre a Központi Kampánybizottság által megjelölt szervezési feladatokat, megfelelően tájékoztatják a kampánybizottságot a helyi választási egyezségek lehetőségeiről, valamint az eddig lefolytatott tárgyalások eredményeiről. Ebben az összefüggésben más politikai szervezetek RMDSZ-szel kapcsolatos megnyilatkozásait is elemezve, az Ügyvezető Elnökség megállapította, hogy az SZKT Székelyudvarhelyen elfogadott nyilatkozata szellemében az RMDSZ továbbra is nyitott minden olyan politikai dialógusra, amely egy demokratikus program érvényesítését szolgálja és figyelembe veszi a romániai magyar közösség alapvető érdekeit.

Az Ügyvezető Elnökség ajánlást fogalmazott meg a területi szervezetek felé, hogy 1996. március 15-én, a hagyományos rendezvények mellett, 11 fa ültetésével állítsanak emléket a honfoglalás 1100. évfordulójának.

Az ülés napirendjén szerepelt a magyarországi kárpótlási jegyekre jogosult román állampolgárok tájékoztatásának és a hazai ügyintézés biztosításának kérdése.

A résztvevők foglalkoztak a márciusi SZKT előkészítéséből a testületre háruló feladatokkal, és kidolgozták azok végrehajtásának naptári tervét.

Az Ügyvezető Elnökség döntött arról, hogy felhívja a szórványrégiókat: tartsák meg tanácskozásaikat és ezeken fogalmazzák meg idei prioritásaikat, illetve az ezeket tartalmazó pályázataikat.

*** A területi szervezetek elnökeinek figyelmébe!

Tisztelt elnök úr!

A nemzeti közösségünk életében immár hagyományossá vált március 15-i ünnepléseknek az idén kiemelt jelentőséget ad az a tény, hogy az 1996-os év a honfoglalás 1100. esztendeje is. Abból a célból, hogy ezt a nemzedékeken túlmutató évfordulót emlékezetessé tegyük, javasoljuk, hogy az illetékességi körébe eső valamennyi magyarok is lakta településen, közösségünk intézményeinek tulajdonában lévő területen, vagy ahol erre lehetőség van, közterületen, március 15-én ültessünk el 11 fát, maradandó emléket állítva magyarságunk maga megőrző erejének és szándékának.

Tisztelettel kérjük, elnök úr, illetékességi körében tegye meg a fenti ajánlás megvalósításának ügyében a szükséges intézkedéseket.

Valamennyi területi szervezetnek megküldjük a szakember ajánlását a faültetési akcióhoz.

Kolozsvár, 1996. február 7.

Takács Csaba Kötő József

ügyvezető elnök mővelődés- és egyházügyi alelnök

*** 1996. február 8-án, Borbély László RMDSZ-képviselő, az Európa Unió parlamentje és a román Parlament vegyes bizottságának a tagja részt vett az EU bukaresti képviselete által a Civil társadalom fejlődése elnevezéső PHARE-program keretében szervezett munkaebéden. A Hans van den Broeknak, az EU külügyi főbiztosának romániai látogatása alkalmából szervezett munkaebédet követően ugyanennek a programnak a keretében Az állampolgárok Európája címmel kerekasztal-beszélgetésre került sor a Román Akadémia, a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány rendezésében, amelyre a romániai civil társadalom személyiségeit is meghívták.