1996

1996. február 2., péntek IV. évfolyam, 710. szám

*** Ion Iliescu államelnök 1996. január 2-án, pénteken, marosvásárhelyi látogatása során fogadta Frunda György szenátort. A megbeszélés tárgya az öt éve börtönben sínylődő Cseresznyés Pál, valamint a hét emigrációba kényszerült zetelaki elítélt ügye volt.

Iliescu elnök megértéssel fogadta Cseresznyés Pál újabb kegyelmi kérvényét, amelyet Frunda György még múlt év decemberében eljuttatott az államfőhöz, és ezúttal konkrét ígéretet tett egy pozitív megoldásra.

Az RMDSZ Maros megyei szenátora ugyanakkor fölvetette az RMDSZ Maros megyei székházának az ügyét. Rámutatott arra, hogy a megye román nemzeti egységpárti prefektusa mesterséges akadályokat gördít a hosszú ideje húzódó, válságossá vált helyzet megoldása elé. Frunda György hangoztatta, hogy ez egyértelmő politikai hátrányba hozza az RMDSZ-t a helyhatósági választásokra való felkészülésben és súlyosan akadályozza a megyei szervezet munkáját. Az államelnök ígéretet tett a kérdés tanulmányozására.

*** 1996. február 1-én, Nemes Árpád és Niculescu Antal, a Szövetségi Elnöki Hivatal politikai tanácsosai aktuális kül- és belpolitikai kérdésekről tartottak előadást a bukaresti Petőfi Sándor Mővelődési Házban. A Petőfi Sándor Mővelődési Társaság által szervezett program házigazdája H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója volt.